Kostnadsfritt webbinarium den 9 juli & 11 juli📽️ Ny som chef - Ditt nya juridiska ansvar

Domänpirat ville sälja domänen botox.se – blir nu av med den

Det förekommer att personer registrerar företags domännamn för att vid ett senare tillfälle försöka sälja dem till ett högt pris. Dessa personer, som populärt kallas domänpirater, har dock sällan lagen på sin sida när de agerar. I en färsk skiljedom förlorar nu ett spelföretag som köpte upp domännamnet botox.se och försökte sälja det mot läkemedelsföretaget bakom Botox. Spelföretaget tvingas nu överföra domännamnet.

Under 2003 registrerades domännamnet botox.se. Strax därpå såldes domännamnet vilket blev startskottet för en rad av överlåtelser mellan olika innehavare. I februari 2009 förvärvade ett spelföretag domännamnet och började dirigera om all trafik från sidan till en annan webbsida för kasino och spel.

Ägaren av läkemedlet Botox, det amerikanska läkemedelsföretaget Allergan Inc., skickade på grund av detta ett varningsbrev till spelföretaget och begärde att domännamnet skulle överföras till Allergan. När spelföretaget visade sig vara ovilliga att överföra domännamnet tog Allergan fallet till skiljedomstol.

Det är Stiftelsen för Internetinfrastruktur (IIS) som administrerar och sköter den tekniska driften av .se-domänerna. Om man anser att någon annan har registrerat ett domännamn man själv har rätt till så tillhandahåller IIS ett alternativt tvistelösningsförfarande (kallat ATF) som man kan använda sig av.

När ATF-tvister avgörs är det tre prövningar domstolen har att göra. Först prövas om domännamnet är identiskt med eller liknar ett kännetecken som sökanden själv har rätt till. Därefter prövas om domännamnet registrerats i så kallad ond tro, det vill säga om den som registrerade domänen kände till varumärket som fanns vid registreringen. Slutligen prövas om domännamnsinnehavaren själv har en rätt till eller ett annars berättigat intresse av domännamnet. För att som sökande få rätt i en ATF-tvist krävs att alla tre ovanstående prövningar utfaller till ens fördel.

Får man rätt i skiljeförfarandet mot exempelvis en domänpirat så överför IIS domännamnet till en.

I botox.se-fallet anförde Allergan flera omständigheter som talade för att alla tre prövningar skulle utfalla till deras fördel. Spelföretaget invände dock med att de snart skulle starta upp ett nytt projekt där de kanske skulle få användning av domännamnet. Dessutom framförde spelföretaget att det inte bedrev någon konkurrerande verksamhet. Spelföretaget avslutade sitt bemötande av Allergans krav med att de hur som helst var öppna för att sälja domännamnet för 50 000 kronor.

IIS skiljedomstol ansåg att Allergan hade rätt till varumärket Botox och att spelföretaget omöjligen kunde ha undgått att det fanns ett sådant varumärke när de förvärvade domännamnet. Slutligen konstaterade domstolen att spelföretaget inte hade något berättigat intresse till domännamnet – att de inte bedrev konkurrerande verksamhet var irrelevant.

Med anledning av detta beslutade skiljedomstolen att domännamnet botox.se skulle överföras från spelföretaget till Allergan.

Vad innebär detta i praktiken

  • Om man har rätt till ett varumärke som någon annan registrerat som domännamn under toppdomänen ”.se” kan man använda sig av IIS skiljeförfarande (även kallat ATF) för att få domännamnet överfört. För andra toppdomäner finns liknande förfaranden.
  • I ATF-tvister är det tre kriterier som måste vara uppfyllda för att man ska nå framgång med sina krav: för det första krävs att man har rätt till ett varukännetecken som är identiskt med eller liknar domännamnet. Sedan krävs att registreringen av domännamnet gjorts i ond tro. Slutligen krävs att domännamnsinnehavaren inte själv har en rätt till eller ett berättigat intresse av domännamnet.

Mer information om ATF återfinns här.

 

Foto: Damian Dovarganes/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin

simon.mellin@alltomjuridik.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*