Flicka fick vänta på vård i två dygn

JO riktar kritik mot Statens institutionsstyrelse sedan det rått platsbrist för ungdomar som behövt akut vård. Det har lett till att ungdomar som borde ha placerats i ett hem direkt istället har fått vänta. 

Två socialsekreterare vid Göteborgs kommun JO-anmälde Statens institutionsstyrelse (SiS) eftersom de ansåg att SiS tagit alltför lång tid på sig att placera ungdomar som behövde akut vård i två fall.

SiS placerar ungdomar som behandlas för bland annat missbruk och psykiska hälsoproblem. Myndigheten har både öppna och slutna platser till sitt förfogande.

Fallen som anmälts till JO gällde en flicka som tidigare haft missbruksproblem och som efter upprepade rymningar från sitt familjehem ansågs behöva en akut plats, samt en pojke som hade allvarliga missbruksproblem och som flera gånger avvikit från det HVB-hem där han var placerad. I båda fallen ville socialsekreterarna att ungdomarna skulle placeras i så kallade paragraf-tolv-hem, men SiS ska i båda fallen ha uppgett att det inte fanns någon ledig plats vid ett sådant hem i hela landet.

Platsansökningarna gjordes i maj respektive juni år 2014.

Flickans fall gällde en så kallad akut placering och hon borde därför ha fått en plats direkt. Trots det dröjde det två dygn innan hon fick en plats på ett hem. Pojkens fall gällde en behandlingsplats med inriktning på missbruk. Vid tiden för SiS yttrande hade han ännu inte fått en plats på något hem.

Socialsekreterarna menar i sin anmälan att platsbristen innebär att ungdomar riskerar att fara illa eftersom de inte kan få den vård de behöver.

SiS uppgav i yttrandet till JO att anledningen till dröjsmålet var just den ansträngda platssituationen vid ungdomshemmen. Sedan slutet av förra året ska myndigheten ha haft svårigheter att kunna erbjuda platser direkt. I maj år 2014, bara några dagar efter att socialsekreterarna i Göteborg ansökt om en akut behandlingsplats för flickan, ska en rapport från SiS placeringsenhet larmat om att det inte fanns några tillgängliga akut- eller utredningsplatser på ungdomshemmen samtidigt som det fanns 54 ungdomar som väntade på att få en placering. SiS ska ha bedömt situationen som allvarlig och gjorde därför en så kallad lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Efter det ska arbetet med att lösa problemen ha intensifierats och enligt SiS var det i juni år 2014 inte längre någon kö till akuta platser.

Justitieombudsmannen (JO) har nu uttalat sig i fallet som gäller flickan. Utgångspunkten i en akut situation är att SiS ska anvisa en plats mer eller mindre omedelbart, enligt JO.

JO menar att det finns förståelse för att det inte är en lätt uppgift att genast kunna möta ett plötsligt ökat behov av platser vid ungdomshemmen, och det kan självfallet finnas situationer när ett visst dröjsmål med placeringen är ofrånkomligt. En sådan situation skulle kunna uppstå exempelvis efter en brand, en omfattande skadegörelse eller någon annan oförutsedd händelse som gör det nödvändigt att snabbt placera om ett antal personer. Att SiS i det här aktuella fallet kunde erbjuda en akutplats först efter två dagar har dock berott på problem av helt annat slag. SiS kan därför inte undgå kritik för dröjsmålet. När det gäller pojkens fall anser dock inte JO att det finns anledning att rikta någon kritik mot SiS.

Vad innebär detta i praktiken?

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*