Fildelare frias från olovlig kopiering

34-åringen hade laddat upp 8 000 låtar som delades genom så kallad fildelning. Tingsrätten fällde honom för fildelningen och olovlig exemplarframställning. Hovrätten friar honom dock från det sista eftersom det har skett från CD-skivor som 34-åringen ville kunna lyssna på via datorn.

34-åringen åtalades vid Örebro tingsrätt för att olovligen ha gjort 8 000 ljudfiler tillgängliga för allmänheten genom att ladda upp dem på Internet med hjälp av fildelningsprogrammet DC++.

Uppladdningen kunde spåras till 34-åringens IP-adress. Mannen påstod dock att även till exempel hans sambo och vänner haft tillgång till datorn.

Tingsrätten avfärdade invändningen som orimlig och ansåg att det var bevisat att 34-åringen gjort sig skyldig till upphovsrättsintrång. Åklagaren begärde också att 34-åringen skulle fällas för olovlig exemplarframställning. 34-åringen själv uppgav dock att musikfilerna kom från CD-skivor som han hade lagt in på datorn för att kunna lyssna på dem därifrån.

Tingsrätten slog dock fast att 34-åringen olovligen hade framställt digitala exemplar av skivorna och mannen dömdes till villkorlig dom förenad med dagsböter.

Göta hovrätt kommer nu – precis som tingsrätten – fram till att 34-åringen olovligen har laddat upp musikfilerna för fildelning. Hovrätten understryker dock att 34-åringen hävdar att han endast kopierade CD-skivorna för att kunna lyssna på dem via datorn och friar mannen från olovlig exemplarframställning då hans invändning inte kan lämnas utan avseende och annat inte är styrkt.

Hovrätten ändrar dock inte påföljden med hänvisning till upphovsrättsintrångets höga straffvärde i den första delen av åtalet.

Två nämndemän i hovrätten är skiljaktiga och vill ogilla åtalet i dess helhet.

Vad innebär detta i praktiken?

 

Foto: TT

Sara Hovi/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*