Fängelse för tunnelbaneöverfallet i Gamla stan

Tingsrätten har beslutat att mannen som överföll småbarnsmannan framför hennes barn på tunnelbanestationen i Gamla stan får två månaders fängelse.

I början av januari 2015 försökte en man råna en äldre kvinna på en tunnelbanestation i Stockholm. En småbarnsmamma befann sig med sina två barn i närheten och såg händelsen, varpå hon hindrade stölden.

Detta ledde till att mannen slog och sparkade mamman och han spottade henne dessutom i ansiktet innan han försvann från platsen. Överfallet filmades som tur är av en övervakningskamera och blev mycket uppmärksammat i media. Så småningom kunde polisen med hjälp av tips från allmänheten gripa gärningsmannen.

I tingsrätten anförde mannen att det inte var han på övervakningsfilmen utan att det var en annan man som var väldigt lik honom och som han vid gripandet hade lånat kläder av. Tingsrätten fann att den bevisning de hade räckte för att det skulle vara ställt utom rimligt tvivel att det var han som syntes på filmen.

Domstolen finner alltså att den 21-åriga mannen är skyldig till misshandel och ofredande, han frias däremot för försök till stöld mot den äldre kvinnan. Mannen fick två månaders fängelse och är även skyldig att betala skadestånd till småbarnsmamman på drygt 10 000 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Trots mannens nekande valde rätten att fälla honom. Eftersom beviskraven i brottmål är oerhört höga kan man förmodligen dra slutsatsen att tingsrätten kort och gott inte trodde på den åtalade mannens berättelse.

 

Foto: TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

andrea2

Andrea Röjmalm
andrea.rojmalm@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*