Fälls för sexuellt ofredande på Snapchat – avslöjad av leverfläck

En 18-årig man fälls för sexuellt ofredande efter att han vid sex tillfällen skickat oönskade nakenbilder och sexuella meddelanden till en kvinna via det sociala mediet Snapchat. Mannen nekade till gärningen –  men avslöjades av en pigmentförändring på hans pekfinger som varit synlig på bilderna.

Mannen och kvinnan gick på samma skola, men kände inte varandra sedan tidigare. Mannen, som använde pseudonym, lade till kvinnan på Snapchat och började därefter skicka nakenbilder. Kvinnan har berättat att det var obehagligt och att bilderna fick henne att känna sig ”smutsig och kränkt”. Hon visste först inte från vem bilderna kom, men fattade misstankar mot mannen sedan hon känt igen mannens skor på en av bilderna. 

Kvinnan noterade också att mannen på bilderna hade en leverfläck på sitt pekfinger som var lik en fläck mannen hade på andra bilder. Hon tog därför kontakt med mannen och berättade för honom att hon visste att det var han som skickade bilderna. Mannen nekade till detta och har uppgett att han blev “chockad” av anklagelserna. Efter konfrontationen fick dock inte kvinnan några fler bilder.

Fälls efter rättsmedicinsk undersökning

I tingsrätten konstaterade en rättsläkare att mannen hade en pigmentförändring på sitt pekfinger som kunde motsvara den i de aktuella bilderna.

Tingsrätten ansåg att detta, i kombination med övrig bevisning som att mannen plockat bort kvinnan från hans internet-konton efter konfrontationen, talade för att det var mannen som skickat bilderna. Mannen dömdes därför till 20 timmars ungdomstjänst för sex fall av sexuellt ofredande och att betala ett skadestånd till kvinnan på 9 000 kronor.

Mannen överklagade domen till hovrätten, som dock instämmer i tingsrättens bedömning och ändrar domen endast i den mån att han döms för fyra fall av sexuellt ofredande istället för sex.

Foto: Richard Drew/TT

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*