Kostnadsfritt webbinarium den 9 juli & 11 juli📽️ Ny som chef - Ditt nya juridiska ansvar

Fackförbund underkänner förslag om stärkt skydd för “visselblåsare” – ”ökar rädslan för att slå larm”

Vårdförbundet och andra fackförbund inom TCO befarar att regeringens förslag om att stärka skyddet för visselblåsare ökar rädslan för att slå larm.

På tisdagen överlämnade Utredningen om stärkt skydd för arbetstagare som slår larm sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Utredningen föreslår en ny arbetsrättslig lag som stärker skyddet för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet. Lagen ger även rätt till skadestånd för arbetstagare som drabbas av repressalier på grund av sådana larm.

Den nya lagen innebär dessutom en förenkling i förhållande till dagens regelverk, som anses vara både svåröverskådligt och komplext.

Det föreslås vidare att det införs regler i arbetsmiljölagen som ålägger alla arbetsgivare att vidta de åtgärder som krävs för att underlätta interna larm om allvarliga missförhållanden i verksamheten. Utredningen föreslår dessutom regler till skydd för identiteten på de arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden.

Vårdförbundet och andra fackförbund inom TCO är kritiska och befarar att förslaget ökar rädslan för att slå larm.

– Vi är väldigt kritiska och hade väntat oss mer av förslaget, säger Carita Fallström, förbundsjurist på Vårdförbundet.

Man ställer sig bland annat kritisk till formuleringen ”allvarliga missförhållanden”. Vad menas med allvarliga, och vem avgör om de är allvarliga, undrar de. En annan invändning gäller att arbetsgivaren ska larmas innan det är tillåtet att larma externt.

– Om förslaget blir verklighet är vi rädda för att det skrämmer våra medlemsgrupper från att direkt slå larm om missförhållanden till en tillsynsmyndighet som Ivo, säger Carita Fallström i en kommentar på hemsidan.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det finns redan idag flertalet regler som skyddar dig vars arbetsplats lider av missförhållanden. Om du är missnöjd med ditt arbetsklimat är det därför en god idé att diskutera med ditt fackförbund om vilka åtgärder som är möjliga.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*