11 april, 2014

Nya visumregler inom EU

Det ska bli enklare att för personer utanför EU att få visum för turist- och affärsresor. De nya reglerna ska generera jobb och tillväxt inom unionen.

Enligt en ny studie från EU-kommissionen gick EU under år 2012 miste om sex miljoner besökare på grund av krångliga visumregler. Uteblivna turist- och affärsresenärer innebär enorma förluster för EU när det kommer till arbeten och tillväxt. Därför föreslås nu regeländringar, skriver tidningen Riksdag och Departement.

De nya lagförslagen ska göra det enklare för människor som vill vistas inom EU legalt och under en kortare period, till exempel för att hälsa på vänner eller göra affärer.

–       Om det blir enklare för människor att resa hit så kommer det att ge den ekonomiska aktiviteten en rejäl skjuts, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström

Nya visumregler och därmed fler besökare skulle under de kommande fem åren kunna generera omkring 130 miljarder euro, enligt kommissionen. Det skulle i sin tur kunna ge drygt en miljon nya arbeten inom turistnäringen.

–       Jag tror att den signal vi nu skickar ligger i medborgarnas och tillväxtens intresse de närmaste åren, säger EU-kommissionens vicepresident Antonio Tajani.

De nya förslagen innebär dels att det ska bli enklare för människor att ansöka om tillfälliga visum och dels bättre lösningar för de som ofta reser in och ut ur unionen på affärsresor, enligt Riksdag och Departement.

Förslagen innehåller också ett nytt visum som gör det möjligt för personer utanför EU att kunna vistas inom unionen upp till ett år, med möjlighet till ytterligare ett års förlängning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Samma visumregler gäller i hela EU redan idag, de anses dock vara för komplicerade. Innan de nya visumreglerna blir verklighet ska de dock godkännas av Europaparlamentet och Europeiska rådet och därefter införlivas i svensk rätt – vilket kommer att ta ett par år.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se