EU-kommissionen vill gynna turism och affärsbesök – föreslår nya visumregler

Det ska bli enklare att för personer utanför EU att få visum för turist- och affärsresor. De nya reglerna ska generera jobb och tillväxt inom unionen.

Enligt en ny studie från EU-kommissionen gick EU under år 2012 miste om sex miljoner besökare på grund av krångliga visumregler. Uteblivna turist- och affärsresenärer innebär enorma förluster för EU när det kommer till arbeten och tillväxt. Därför föreslås nu regeländringar, skriver tidningen Riksdag och Departement.

De nya lagförslagen ska göra det enklare för människor som vill vistas inom EU legalt och under en kortare period, till exempel för att hälsa på vänner eller göra affärer.

–       Om det blir enklare för människor att resa hit så kommer det att ge den ekonomiska aktiviteten en rejäl skjuts, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström

Nya visumregler och därmed fler besökare skulle under de kommande fem åren kunna generera omkring 130 miljarder euro, enligt kommissionen. Det skulle i sin tur kunna ge drygt en miljon nya arbeten inom turistnäringen.

–       Jag tror att den signal vi nu skickar ligger i medborgarnas och tillväxtens intresse de närmaste åren, säger EU-kommissionens vicepresident Antonio Tajani.

De nya förslagen innebär dels att det ska bli enklare för människor att ansöka om tillfälliga visum och dels bättre lösningar för de som ofta reser in och ut ur unionen på affärsresor, enligt Riksdag och Departement.

Förslagen innehåller också ett nytt visum som gör det möjligt för personer utanför EU att kunna vistas inom unionen upp till ett år, med möjlighet till ytterligare ett års förlängning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Samma visumregler gäller i hela EU redan idag, de anses dock vara för komplicerade. Innan de nya visumreglerna blir verklighet ska de dock godkännas av Europaparlamentet och Europeiska rådet och därefter införlivas i svensk rätt – vilket kommer att ta ett par år.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*