Entreprenör ansåg att avtal aldrig ingåtts – ska betala skadestånd till byggbolag

I samband med en entreprenad skickade ett byggbolag en offert för arbete till generalentreprenören. Genom mejlkontakt godkändes offerten och tid för startmöte bestämdes. Efter byggstart meddelade generalentreprenören att det inte fanns något avtal, eftersom kontakten bara innefattade kontraktsförslag. Tingsrätten bedömer att avtal har ingåtts och generalentreprenören ska betala över 200 000 kr till byggbolaget på grund av kontraktsbrott.

Ett byggbolag kom i kontakt med en generalentreprenör angående en tillbyggnad av en bostadsfastighet och skickade en offert innehållande uppgifter om timpriser, materialkostnader, arbetsbeskrivningar och betalningsvillkor. I ett svarande mejl en månad senare godkändes offerten samtidigt som entreprenören kallade byggbolaget till ett startmöte och bifogade ett byggschema.

Enligt entreprenören innebar inte mejlet att de accepterade offerten, utan endast att den var godkänd. Entreprenören hade också avslutat mejlet med texten ”Ser fram emot att jobba med er”. Liknande mejl skickades också ut till andra potentiella underentreprenörer som inte tolkade texten som att avtal hade ingåtts. Efter planerad byggstart meddelade entreprenören byggbolaget att det inte fanns något avtal.

På grund av att entreprenören har informerat om annat än endast godkännandet i mejlet så har byggbolaget haft anledning att tro att ett avtal har ingåtts, anser tingsrätten. Att liknande mejl har skickats ut till andra som har tolkat det annorlunda har inte betydelse för hur byggbolaget har uppfattat avtalsrelationen med entreprenören. Entreprenören är därmed bunden av avtalet. Byggbolaget har även rätt till skadestånd på grund av den obefogade hävningen av avtalet och ska genom skadeståndet sättas i samma ekonomiska läge som om avtalet hade fullgjorts. Domstolen anser också att byggbolaget gjort vad det kunnat för att begränsa sin skada. Entreprenören ska därmed betala 208 000 kr i skadestånd till byggbolaget.

__________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Pontus Lundahl / TT

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*