Den som deltar i sport och lek anses ha samtyckt till att utsättas för visst våld och andra saker som annars skulle vara brottsliga. Även inom idrotten finns dock en gräns för vad som anses försvarligt, och en ishockeyspelare som utdelat ett slag med sin klubba har nu dömts för misshandel av Malmö tingsrätt.
Under ett så kallat Skånederby i mars 2015 mellan Malmö Redhawks och Rögle BK i den svenska hockeyligan SHL utdelade en Malmöspelare ett slag med klubban mot en motspelare. Klubban träffade så illa att motspelaren föll till marken och fick bäras ut på bår.
Normalt hanteras händelser som sker på en ishockeyrink i sportens egen disciplinnämnd som kan stänga av spelare och utdöma bötesstraff. I sällsynta fall kan emellertid en spelare åtalas för misshandel i allmän domstol, vilket skedde i detta fall.
Det har ofta varit kontroversiellt då ishockeyspelare och andra idrottare åtalats för någonting de gjort i sin idrottsutövning. Bland kritikerna nämns ofta att det som sker inom sporten bör stanna inom sporten och att den redan har sin egen ”domstol” i form av disciplinnämnden. Argument från det andra hållet handlar ofta om att brott inte ska vara fria från straff bara för att de begåtts på en idrottsarena.
Vissa brott tillåts i sport
Man brukar säga att den som deltar i idrott och spel har lämnat visst samtycke till att utsättas för handlingar som annars skulle vara straffbara. En boxare kan därför inte med framgång polisanmäla en annan boxare för att ha slagit honom mot ansiktet, trots att det skulle ha varit brottsligt om det skett på gatan. Sådant våld som ligger utanför “idrottens idé” anses däremot kunna vara straffbart.
Malmöspelaren åtalades för misshandel vid Malmö tingsrätt för att ha utdelat en så kallad cross-checking, vilket innebär att man håller händerna brett isär på klubban och med kraft för den framåt för att träffa en motståndare. I den aktuella sekvensen hade Malmöspelaren åkt bakom sin motståndare och cross-checkat denne i nacken med stor kraft. Röglespelaren fick äta smärtstillande tabletter i en vecka och missade en match, men fick inga bestående skador.
Inledningsvis konstaterar tingsrätten att Malmöspelaren uppsåtligen måste ha utdelat slaget och att det är uppenbart att han måste förstått att ett sådant slag skulle tillfoga motståndaren smärta.
Slaget strider mot spelets idé
Angående handlingens relation till spelets idé påpekar tingsrätten vidare att angreppet är otillåtet enligt spelreglerna och strider helt mot “spelets idé”. Det kan heller inte anses vara ett “tillåtet risktagande” med beaktande av reglerna. Våldet är alltså sådant att det inte ligger inom ramen för vad Röglespelaren kan anses ha lämnat sitt samtycke till, och Malmöspelaren döms därför för misshandel.
Eftersom det gått över två år sedan gärningen begicks och Malmöspelaren redan har tilldömts en påföljd i form av avstängning samt böter av ishockeyförbundet bestäms påföljden till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 26 000 kronor.
Vad innebär detta i praktiken?
- Även om någon begått en gärning som i och för sig utgör ett brott enligt lagtexten så kan personen gå fri från straff av flera anledningar. En av dessa kallas för undantaget om social adekvans som kan betraktas som oskrivna regler där det känns ”rimligt” att man får utföra vissa handlingar. Det är dock en undantagsregel som tillämpas väldigt sällan.
Foto: Maja Suslin/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Felix Sjöberg