Elev fick örfil av lärare – inget skadestånd

Skolinspektionen stämde Svenljunga kommun efter att en elev vid en av kommunens skolor fått en örfil av en lärare. Tingsrätten anser dock att kränkningen som slaget inneburit varit så ringa att inget skadestånd ska utgå.

En elev som gick i årskurs ett hade fått ett slag med öppen hand av sin lärare efter att eleven bråkat vid en sagostund. Skolinspektionen stämde sedan kommunen och begärde 20 000 kronor i skadestånd till eleven.

Parterna var ense om att lärarens handlande var att bedöma som kränkande behandling. Kommunen hävdade dock att kränkningen var ringa, varvid skadestånd enligt skollagen inte utgår.

Tingsrätten konstaterade att vittnesmål och uppgifter från läraren talar för att slaget var reflexmässigt och utdelades omedelbart efter att eleven spottat läraren i ansiktet.

Efteråt ska läraren ha bett efteråt om ursäkt och uppträtt ångerfullt. Enligt rätten har hon inte handlat uppsåtligt i syfte att kränka eleven. Eleven går därför miste om skadestånd eftersom rätten anser att kränkningen varit så ringa.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är viktigt att komma ihåg att även om ringa misshandel inte skadeståndsgrundande enligt skollagen så är det ändå ett brott för vilket böter eller fängelse i upp till sex månader kan följa.

 

Foto: TT

Sara Hovi/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*