11 mars, 2015

Tillåtet att dricka efter bilolycka

Trots att alla riksdagspartier har efterfrågat ett förbud om så kallad eftersupning blir det inte av. ”Den lagtekniska möjligheten som vi ville se fungerar nog tyvärr inte” säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Syftet med ett förbud mot att eftersupning (att dricka efter en bilolycka) skulle vara att få stopp på möjligheten att komma undan straff genom att man enkelt hävdar att man inte druckit förrän efter bilkörningen.

En sådan reglering finns i Norge, där det är förbjudet att dricka ett par timmar efter att en olycka inträffat.

Det verkar dock inte vara dags för en sådan reglering i Sverige.  Enligt SVT menar utredaren av förslaget att förbudet skulle strida mot principen om att det inte är förbjudet att förstöra bevis mot sig själv.

Vad innebär detta i praktiken?

  • När någon grips för rattfylleri efter bilfärden är över (alltså inte när personen i fråga blir stoppad under bilfärden) kan det vara svårt att bevisa att personen var påverkad när den faktiskt körde bil. Ett förbud mot eftersupning skulle göra det enklare att få fler fällande domar på området, då det skulle vara förbjudet att dricka även efter bilfärden.
  • I brottmål får domstolen inte döma om det inte är ställt ”bortom allt rimligt tvivel” att gärningsmannen är oskyldig.

 

Foto: Johan Nilsson/TT

Jaqueline Balcer Bednarska/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87