Dubbla lagar skapar problem

En sammanväxande stad med dubbla regelsystem skapar problem

En särskild situation har uppstått i området mellan Haparanda i Sverige och Torneå i Finland: en sammanväxande stad med dubbla regelsystem. Det rapporterar Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Vi har en speciell situation i den här regionen, säger Marlene Haara, ordförande för Haparanda Hälso- och Brottsförebyggande råd och även ordförande för socialnämnden i Haparanda till Brå.

Städerna Torneå och Haparanda har de senaste åren arbetat aktivt för att få städerna att växa ihop – på ett sätt som kan jämföras med Öresundsregionen mellan Sverige och Danmark.

Det anses finnas många fördelar. Marknaden för affärerna är större än om städerna hade varit separerade och arbetsmarknaden har blivit mer mångfacetterad. På bägge sidor av gränsen går det dessutom att ta sig fram på finska, svenska eller meänkieli och både Euro och svenska kronor kan användas som betalningsmedel.

Men det är inte bara arbetskraft och kapital som rör sig obehindrat över gränsen, utan det gäller också svenska ungdomar som tar sig till köpcentret på Torneåsidan för att köpa alkohol – något som har komplicerat både folkhälsoarbetet och det brottsförebyggande arbetet, skriver Brå.

Det kan också uppstå andra komplicerade situationer. Om någon begår ett brott i Sverige – till exempel bankrån – får den svenska polisen följa efter rånarbilen in i Finland. Men väl i Finland har den svenska polisen inte någon rätt till myndighetsutövning, utan måste vänta in den finska polisen.

Enligt Brå finns det ett konkret exempel. En kriminell organisation har etablerat sig i Torneå men rekryterar på bägge sidorna av gränsen. Polisen i Finland och Sverige har därför börjar samarbeta för att göra arbetet gränsöverskridande. Brandförsvaret och Räddningstjänsten har redan ett liknande samarbete.

Samarbetet mellan olika myndigheter har också intensifierats, till exempel mellan polisen, Kriminalvården, Folktandvården och Hälso- och Brottsförebyggande råden.

Vad innebär detta i praktiken?

  • En allt mer accelererande global utveckling innebär både möjligheter som utmaningar. Har du affärsverksamheter i gränstrakter är vår rekommendation att du tar hjälp av en juridisk rådgivare med specialistkunskap om områdena innan du t.ex. skriver under ett avtal.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Petter Danckwardt/Niklas Kristoffersson

niklas.kristoffersson@blendow.se

Niklas_200

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*