Dråpförsök men inte mord när kvinna försökte ta livet av väninna i självmordspakt

Bakgrund
En 29-årig kvinna och hennes väninna, som båda lidit av självmordstankar under stora delar av sina liv, hade kommit överens om att gemensamt ta livet av sig med hjälp av bilavgaser. Kvinnorna hade valt ut en dag för när det skulle ske, och de hade begärt ledigt från sina jobb den dagen. En dryg månad före det planerade datumet satt dock kvinnorna och drack vin, och enades då om att ta sina liv redan samma kväll genom att med bil köra in i ett träd.

Kvinnorna körde omkring i trakten runt Surahammar och hittade tillslut ett ställe de ansåg vara lämpligt att köra av vägen på. Ingen av kvinnorna hade säkerhetsbältet på, och den ena kvinnan hade dessutom kopplat bort airbagen på passagerarsidan. Båda kvinnorna klarade sig dock relativt oskadda.

Efterspelet av händelsen blev att 29-åringen, som var den som kört bilen, åtalades för mordförsök på sin väninna.

Tingsrättens bedömning
Kvinnorna har berättat att de efter kollisionen hade tittat på varandra och sagt ”fan”.

Tingsrätten ansåg att 29-åringen hade haft uppsåt att ta livet av sig själv och väninnan. Det hade enligt tingsrätten också funnits en risk för att så skulle ske. Att väninnan samtyckt till det kunde inte enligt tingsrätten att 29-åringen gick fri från ansvar. Däremot tyckte tingsrätten att det faktum att väninnan samtyckt kunde leda till att gärningen kunde ses som ”mindre allvarlig”-  och därför dömdes kvinnan för försök till dråp istället för försök till mord.

Straffet blev skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst, med föreskrift att kvinnan också ska genomgå behandling för sina psykiska problem.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom
29-åringen överklagade domen till hovrätten, som dock håller med tingsrätten. Domstolen påpekar att eftersom 29-åringen var den som kopplade ur airbagen på passagerarsidan och var den som körde av vägen så har hon varit så självständig i sitt agerande att hon kan dömas som gärningsman, trots att väninnan också hade varit med på planen. Hovrätten fastställer därför tingsrättens dom.

 

__________________________________

Författare: Hannah Renström, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Målnr: B 11230-17

Foto: TT (observera att bilden inte har något att göra med artikeln.)

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*