Dömda i ekobrottshärva fälls i hovrätten – långa fängelsestraff i Spårvägenmålet står fast

Hovrätten fastställer i stora delar tingsrättens dom i det så kallade Spårvägenmålet – som beskrivs som den största ekobrottshärvan hittills i Göteborg. 

Elva personer åtalades för ekonomisk brottslighet i det så kallade Spårvägenmålet i Göteborg.

Åklagaren yrkade fängelsestraff för samtliga inblandade – vilket innefattade såväl företrädare för kommunägda Spårvägen som andra företag.

Bland annat hade ett bemanningsföretag fakturerat Spårvägen för arbeten som inte utförts. Flera chefer på Spårvägen hade dessutom fått sina privata husbyggen betalda genom att vilseleda byggnadsföretag.

Tingsrätten dömde tio av de elva åtalade för bland annat grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

Påföljden bestämdes till mellan villkorlig dom med dagsböter och fängelse i upp till fem och ett halvt år. Fem av de inblandade ålades att betala sammanlagt cirka 8,8 miljoner kronor i skadestånd samtidigt som ett bolag ålades en företagsbot om 300 000 kronor.

Den elfte som attesterat ett antal felaktiga fakturor frikändes då det inte ansågs visat att han vetat att dessa varit rörelsefrämmande.

Domen överklagades till hovrätten som nu fastställer i stora delar tingsrättens dom.

En av de tilltalade döms även för grovt bokföringsbrott. En person frikänns istället från den del av åtalet som avser medhjälp till grovt bokföringsbrott medan en annan delvis frikänns från samma brott. En kvinna, som i tingsrätten dömts för bland annat trolöshet mot huvudman till ett år och tio månaders fängelse, döms istället för anstiftan av trolöshet mot huvudman, grovt brott. En man får sitt bötesbelopp sänkt av hovrätten.

I övrigt ändras inte påföljderna.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att inte ha koll på sin bokföring kan ge ödesdigra resultat, varför kontakt med en jurist samt en revisor före och inte efter en transaktion sker kan göra att företaget undviker stora och onödiga kostnader.

 

Foto: TT

Johanna Haddäng/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*