En kvinnlig säljare på ett IT-företag i Malmö ska, enligt en anmälan till DO, ha blivit av med sin provanställning sedan hon varit hemma med sin sjuka dotter. DO menar att kvinnan har blivit utsatt för ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen och stämmer nu företaget.
Kort efter det att kvinnan påbörjat sin provanställning vid företaget tvingades hon vara hemma för vård av barn, VAB, eftersom dottern var sjuk med feber.
Under de två första veckorna blev det sammanlagt fyra dagar som kvinnan var hemma.
På söndagen den andra anställningsveckan ska hon, enligt egen utsago, ha blivit uppringd av en representant från företaget som ska ha sagt att hon inte behövde komma tillbaka mer eftersom det inte fungerade med hennes frånvaro.
DO anser att kvinnan har blivit utsatt för ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen och stämmer nu företaget i Arbetsdomstolen, AD.
– Det här är ett viktigt område att nå eftersom det är en bransch där många unga arbetar och jag tror att det finns en stor okunskap om vad som gäller avseende vård av barn vid provanställningar, och att det här är ett missgynnande enligt lagen, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i en kommentar.
Under utredningens gång har DO försökt komma i kontakt med företaget men utan resultat.
– Nu har vi bara anmälarens version att utgå ifrån, men det är å andra sidan tillräckligt för oss för att kunna ta frågan till AD, säger Agneta Broberg.
Vad innebär detta i praktiken?
- En provanställning, till skillnad från en tillsvidareanställning eller övriga visstidsanställningar, är lätt att avsluta i förtid utan någon specifik anledning – förutsatt att arbetstagaren inte diskrimineras. Det är därför oftast en bra anledning att inte motivera varför en provanställning avslutas, eftersom arbetsgivaren inte är skyldig att motivera beslutet.
Foto: TT
Vanja Eriksson