DI vill ändra grundlag efter Lexbase – ”stor risk att någon blir oskyldigt utpekad som brottsling”

Datainspektionens generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö vill snabbt ändra nuvarande grundlagar för att täppa till brottsdatabasen Lexbase som lanserades i måndags. Det skriver hon på Dagens Nyheters debattsida.

Lexbase, som lanserades på måndagen den 27 januari 2014, är en internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ner domar via namn, personnummer eller geografisk placering. Lexbase har beviljats utgivningsbevis vilket innebär att tjänsten har samma grundlagsskyddade yttrandefrihet som TV, radio och tidningar har för sina databaser, samt att Lexbase undantas från personuppgiftslagen.

Datainspektions generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö är mycket kritisk till tjänsten.

”På webbplatsen kan man se var dömda brottslingar bor, men hur uppdaterade är dessa uppgifter? Vad händer om en person som dömts för ett brott flyttar ifrån den adress han eller hon bodde på då de dömdes för brottet? Här finns det stora risker för att någon blir oskyldigt utpekad som brottsling”, skriver hon på DN Debatt.

Att tjänsten är laglig oroar henne ”djupt på flera sätt”.

”Enligt personuppgiftslagen är uppgifter om brott omgärdade av extra skyddsregler. I normala fall är det bara myndigheter som får registrera och hantera personuppgifter om brott, och hur exempelvis polisen hanterar sådana här uppgifter är reglerat i detalj i en särskild lag. Det är onekligen en paradox att den som har en webbplats med utgivningsbevis kan hantera uppgifter fritt på ett sätt som polisen är förbjuden att göra”, skriver hon på DN Debatt.

Svahn Starrsjö vill nu att nuvarande grundlagar skrivs om för att förhindra att tjänster som Lexbase kan skaffa sig utgivningsbevis.

”För att komma åt problemet som gör det möjligt att hänga ut dömda krävs det nya lagändringar. Ändringar av grundlag kan endast genomföras efter två riksdagsbeslut med mellanliggande riksdagsval. Därför måste en parlamentarisk utredning tillsättas så snart det bara är möjligt”, skriver hon på DN Debatt.

Anna Persson/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*