Dataintrång när anställd olovligen kontrollerade löneuppgifter

Genom att olovligen skaffa sig tillgång till sina kollegors löneuppgifter gjorde en anställd sig skyldig till brottet dataintrång. Enligt hovrätten var den anställda medveten om att det var förbjudet att gå in i det interna datasystem som innehåller löneuppgifterna. Hovrätten dömde därför den anställda till 50 dagsböter.

En anställd skaffade sig olovligen tillgång till kollegors löneuppgifter genom att få behörighet till det interna datasystem som innehåller alla löneuppgifter. Enligt hovrätten var den anställda medveten om att det var förbjudet att göra på det sättet. Främst på grund av att det inte ingick i den anställdas arbetsuppgifter att ha tillgång till det datasystemet. Därutöver har den anställda tagit del av riktlinjer och sekretessavtal där det tydligt framgår vad som är förbjudet.

Med hjälp av ett inaktuellt ärendenummer har den anställda förmått en kollega att godkänna den behörighet som krävs för att få tillgång till datasystemet. Alla slagningar i systemet loggas och därmed upptäckte arbetsgivaren sökord som ”grundlön”, ”tillägg” och ”bonus” i förhållande till olika kollegor. Vid tillfället hade också den anställda en konflikt med arbetsgivaren rörande sin egna lön. Trots detta menade den anställda att det var en slump att just löneuppgifterna visades.

Hovrätten bedömer att den anställda varit medveten om att det var fel att skaffa sig tillgång till sina kollegors löneuppgifter. Den anställda dömdes därför till brottet dataintrång och ska betala 50 dagsböter á 230 kr.

__________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*