Brott att behålla ”misstags-swish”

En kvinna överförde av misstag drygt 900 kronor till en 15-årig flicka. Flickan, som menar att hon trodde sig bli utsatt för bedrägeri, vägrade betala tillbaka pengarna till kvinnan. Flickan döms nu i hovrätten för olovligt förfogande till dagsböter.

En 15-årig flicka fick av misstag drygt 900 kronor insatta på sitt konto. Anledningen till detta var att en kvinna slagit in en siffra fel i telefonnumret när hon skulle genomföra en betalning med mobilapplikationen Swish. Kvinnan – som egentligen skulle skicka Swish-betalningen till en skönhetssalong – upptäckte sitt misstag omedelbart och ringde numret till vilket hon skickat pengarna. Hon skickade även ett stort antal sms till flickan och påtalade att hon skulle polisanmäla händelsen om hon inte fick tillbaka pengarna.

Trodde det rörde sig om ett bedrägeri

När kvinnan inte fick tillbaka pengarna polisanmälde hon händelsen. Flickan åtalades senare och har vid domstolsförhandlingarna uppgett att hon trodde att det rörde sig om ett bedrägeri och att hon inte förstått att hon faktiskt fått pengarna inbetalade på sitt konto. Åklagaren hävdade dock att flickan skulle dömas för brottet olovligt förfogande eftersom åklagaren ansåg att det var klart att flickan fått insikt om misstagsbetalningen, men ändå vägrat betala tillbaka pengarna.

Luleå tingsrätt ansåg att eftersom det dagligen sker bedrägerier på internet finns det inte skäl att ifrågasätta flickans berättelse att hon ursprungligen trott att det rört sig om ett bedrägeriförsök. Domstolen konstaterade dock att eftersom kvinnan visat utdrag på banköverföringen borde flickan ha förstått att det inte rörde sig om ett bedrägeri och därför vidtagit någon åtgärd – exempelvis kontrollerat saldot på sitt eget bankkonto. Tingsrätten ansåg att flickan måste ha förstått att det funnits en “klar risk” för att hon fått pengar som inte var menade för henne och dömde henne för olovligt förfogande.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom

Hovrätten för Övre Norrland fastställer nu tingsrättens dom. Domstolen anser att flickan måste ha insett att hon fått pengarna av misstag, och att hon gjort sig skyldig till brottet olovligt förfogande eftersom hon vägrat föra tillbaka pengarna till kvinnan. Flickan döms till 30 dagsböter det lägsta antalet dagsböter, med hänsyn till att hon endast var 15 år vid tiden för händelsen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Brottet olovligt förfogande regleras i brottsbalken 10 kap. 4 §. Brottet innebär att den som har egendom i sin besittning men som någon annan äger, döms för olovligt förfogande om han eller hon gör något som leder till att egendomen frånhändes ägaren eller att ägaren på något annat sätt förlorar sin rätt.
  • Pengar på ett konto anses vara i kontoinnehavarens besittning. Eftersom flickan inte var ägare till pengarna ansågs hon ha vidtagit en olovlig åtgärd med kvinnans pengar då hon ”behållit och vägrat återbetala” dem.

 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Bild: Jessica Gow / TT

Fanny Karlsson

fanny.karlsson@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*