Beträdde tunnelbanespår – tvingas betala 100 000 i skadestånd

En klottrare som redan ersatt Storstockholms lokaltrafik för bolagets kostnader för klottersanering av två tunnelbanevagnar tvingas nu betala över 100 000 kronor i skadestånd till drift- och underhållsbolaget MTR Stockholm AB för att de tvingades stoppa trafiken när han beträdde spårområdet.

I oktober 2015 dömdes en nu 32-årig man vid Solna tingsrätt för skadegörelse efter att han och tre andra personer klottrat på två tunnelbanevagnar vid tunnelbanestationen Västra skogen i Solna. Mannen förpliktades även att betala skadestånd på nästan 18 000 kronor till Storstockholms lokaltrafik (SL) på grund av kostnaderna för klottersanering.

Efter detta väckte MTR Stockholm AB (MTR), som på uppdrag av SL driver Stockholms tunnelbana, talan mot mannen i ett separat tvistemål vid Solna tingsrätt.

Enligt MTR:s avtal med SL är MTR skyldigt att stoppa trafiken och söka av spårområdet om obehöriga befinner sig på spåren. Dessutom fastslår avtalet att SL har rätt till prisavdrag vid stopp i trafiken.

Stoppet som mannen orsakade varade totalt i 46 minuter vilket kostade MTR drygt 100 000 kronor i prisavdrag. Därför yrkade MTR vid tingsrätten på att mannen skulle förpliktas att i skadestånd utge denna summa till bolaget på grund av att så kallad ren förmögenhetsskada uppkommit genom att han beträtt tunnelbanespåren.

Mannen invände vid tingsrätten bland annat med att han redan hade hunnit lämna spårområdet innan trafiken stoppades och att han därför inte varit vållande till skadan skadeståndsrättsligt sett. Dessutom anförde mannen att MTR:s skada var en sådan följdskada (”tredjemansskada”) som uppkommit på grund av att SL orsakats skada, som inte kunde ersättas.

Tingsrätten underkänner dock mannens invändningar. I domskälen konstateras att mannens beträdande av spåren lett till att MTR tvingats stoppa trafiken och att det inte är fråga om någon tredjemansskada för MTR då SL:s skada orsakats av klottret medan MTR:s skada orsakats av mannens beträdande av spåren.

Därför förpliktar nu tingsrätten mannen att betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till MTR. Dessutom tvingas mannen betala MTR:s rättegångskostnader på 15 000 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att olovligen beträda exempelvis ett tunnelbanespår är förbjudet enligt ordningslagen. Utöver att beträdandet kan göra att man döms till böter så finns en risk att man även blir skadeståndsskyldig för de kostnader som drabbar bolaget som sköter trafiken. Detta skadestånd riskerar att kraftigt överstiga de böter man kan dömas till enligt ordningslagen.

 

Foto: Hasse Holmberg/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin / Karin Wallin, Lexnova

simon.mellin@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*