Barnfamilj vräks omedelbart

Hovrätten avslår överklagande från en barnfamilj som blivit av med sitt hyresavtal på grund av omfattande renoveringsarbeten som utförts utan värdens samtycke. 

Kort efter att ha fått tillträde till sin nya hyreslägenhet i centrala Stockholm började barnfamiljen en omfattande renovering. Familjen anser att de utnyttjade sin “rätt till självhjälp” när de påbörjade renoveringen av kök och badrum utan hyresvärdens tillåtelse, men värden menade att hyresavtalet ska upphöra eftersom familjen inte haft tillstånd att utföra det omfattande arbetet.

Enligt hyresvärden hade en tidigare besiktning visserligen visat att fönster i lägenheten behövde åtgärdas och det var vissa fuktproblem med en toalettstol, men att lägenheten i övrigt var i bra skick.

Värden ska ha bokat tid för ny besiktning och fuktmätning men blev inte insläppt i lägenheten av familjen. De hördes dock av via e-post, bland annat med ”ansökan om ny toalett, dusch, blandare samt handfat”.

Värden ska sedan ha kontaktats av hyresgästen som bodde i lägenheten under familjen och som berättade att det läckte vatten från taket i deras badrum.

Fastighetsskötaren gick då in i familjens lägenhet och kunde konstatera att inredningen i badrummet där hade rivits ut, ända ned till bjälklager i golvet och så kallad putsbärare i väggarna. I köket hade del av en innervägg tagits ned samtidigt som diskbänk och vitvaror tagits bort och rörledningar kapats.

Efter detta ska hyresvärden ha yrkat på att familjens hyresavtal skulle upphöra och fallet togs upp av Hyresnämnden. I hyresnämnden sade sig familjen vara villiga att komma överens och åtog sig att ersätta värden för återställandekostnad.

Hyresnämnden konstaterade att mycket långtgående arbeten utförts i lägenheten. Nämnden observerade att familjen hade skrivit till värden kort tid innan arbetena inletts och påtalat att badrummet behövde renoveras. Att de inte fått svar direkt hade dock inte gett dem rätt att själva utföra arbetena i badrummet, menar nämnden.

Enligt Hyresnämnden är det värdens exklusiva rätt att utföra åtgärder i våtutrymmen och kök samt att ändra planlösningen. Att utan tillstånd utföra dessa arbeten innebar ett åsidosättande av hyresgästens skyldigheter i mycket hög grad, oavsett standarden på den nya utrustningen som satts in.

Hyresnämnden ansåg därför att det inte kunde anses oskäligt att hyresavtalet upphörde.

Hovrätten ansluter sig nu till hyresnämndens bedömning och avslår familjens överklagande.

E-posten från familjen har vidare snarast varit utformad som en förfrågan, inte som en begäran om att avhjälpa brister. Redan på grund av detta har familjen saknat rätt att själva utföra åtgärderna och arbetena har också gått mycket längre än vad som hade varit motiverat vid eventuell rätt till självhjälp, menar domstolen.

Att hyresavtalet upphör står i proportion till de åsidosättanden som hyresgästerna gjort sig skyldiga till och det finns tillräckliga skäl för att hyresavtalet ska upphöra även med hänsyn till familjens rätt till respekt för sitt hem och deras barns bästa, anser hovrätten.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Fallet visar på hur viktigt det är att kommunicera med sin hyresvärd hellre en gång för mycket hellre än en gång för lite. Även att inte släppa in sin hyresvärd i lägenheten är någonting som kan leda till att du förlorar hyreskontraktet. Det är därför viktigt att ha viss kunskap inom fastighetsrätt även som privatperson.

 

Foto: TT

Isak Bellman/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*