Banktjänsteman döms till fängelse för grova bedrägerier mot SEB

Två män döms till drygt två års fängelse vardera för grovt bedrägeri mot SEB. Männen har genom att upprätta falska handlingar fått SEB att bevilja drygt 1,5 miljoner kronor i lån till personer med bristande kreditvärdighet.

En 34-årig banktjänsteman och en 48-årig bekant till honom åtalades vid Göteborgs tingsrätt för flera fall av urkundsförfalskning och grova bedrägerier mot banken SEB. 48-åringen har erbjudit sig att hjälpa personer med bristande språkkunnighet med deras bankärenden i hopp om att personerna skulle anlita hans byggföretag. Han har därefter förfalskat arbetsgivarintyg avseende personerna utan deras vetskap.

Med hjälp av de falska handlingarna har personerna sedan ansökt om bolån hos 34-åringen som då var anställd hos SEB. 34-åringen har handlagt ansökningarna och därefter föredragit dem för banktjänstemän med befogenhet att bevilja lånen. På grund av de falska arbetsgivarintygen har SEB beviljat drygt 1,5 miljoner kronor i lån till personer med bristande kreditvärdighet – lån som annars inte skulle beviljats.

Nekar till brott – men döms i tingsrätten

34-åringen nekar till att ha begått bedrägeri och har uppgett att han inte har kontrollerat arbetsgivarintygen för att han har varit stressad eller glömt. Tingsrätten anser dock att de mejl och meddelanden 34-åringen och 48-åringen skickat till varandra starkt talar för att båda männen visste att arbetsgivarintygen var falska. Dessutom har bedrägerierna sådant upplägg att det krävs att en anställd på banken medverkat till brotten.

Tingsrätten dömer därför de båda männen till fängelse för flera fall av grova bedrägerier, urkundsförfalskning och försök till flera grova bedrägerier. 34-åringen döms till två och ett halvt år i fängelse. Vid påföljdsbestämmelsen tar tingsrätten hänsyn till att han förlorat sitt jobb på banken. 48-åringen döms till fängelse i två år och nio månader. De båda männen ska dessutom betala sammanlagt 840 000 kronor i skadestånd till SEB.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Bedrägeri innebär att gärningsmannen vilseleder offret på ett vis som leder till ekonomisk vinning för gärningsmannen och skada för offret.
  • Straffet för bedrägeri är fängelse i högst två år. Är brottet grovt uppgår straffskalan till fängelse i maximalt 6 år.

 

Foto: Jessica Gow/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Fanny Karlsson

Fanny.Karlsson@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*