Avtal trumfar lagen om kontrollavgift

Det finns ingenting i avtalet om samnyttjanderätt av en parkeringsplats som föreskriver att bilisterna måste ha ett parkeringstillstånd. Avtalet “trumfar” därför ut lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering. Det konstaterade hovrätten som därmed ändrade tingsrättens dom. Högsta domstolen har nu beslutat att inte ta upp fallet.

Mannen hade i juni år 2011 parkerat sitt fordon på en parkeringsplats utanför en friskola i Mölndal. Skyltningen på parkeringsplatsen angav att giltigt parkeringstillstånd krävdes – någonting som saknades i mannens bil. Det kommunala parkeringsbolaget krävde därför att mannen skulle betala en kontrollavgift på 600 kronor.

Mannen, å sin sida, bestred detta med hänvisning till det hyresavtal som fanns mellan friskolan och kommunen.

Friskolan bedrevs i form av en ekonomisk förening som mannen var medlem i. Enligt mannen fastställde skolans avtal med kommunen samutnyttjande av parkeringsplatsen vilket i sin tur berättigade honom att parkera utan uppvisande av parkeringstillstånd, annars skulle kommunen få betalt två gånger för samma sak.

Mannen stämdes senare vid Göteborgs tingsrätt. Rätten kom dock fram till att avtalets kontraktstid upphörde år 2009 och att det av tilläggsavtalet inte framgick något ytterligare om kontraktstid eller nyttjande av parkeringen. Tingsrätten ansåg därför att friskolan inte längre hade rätt att samutnyttja parkeringen och gick därför på parkeringsbolagets linje.

Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som konstaterade att parkeringsbolaget överhuvudtaget inte hade ifrågasatt att hyresavtalet skulle ha varit gällande år 2011.

Hovrätten konstaterade därför att det i hyreskontraktet inte fanns något föreskrivet om att samutnyttjande av de aktuella parkeringsplatserna kräver förevisande av parkeringstillstånd. Rätten menar även att bolaget inte har presenterat någon bevisning som motsäger bilistens påstående att han med stöd av hyreskontraktet hade markägarens tillstånd att parkera sitt fordon utan att förevisa innehav av parkeringstillstånd.

Hovrätten ändrade därför tingsrättens dom och gav mannen rätt. Parkeringsbolaget överklagade men Högsta domstolen beslutar nu att inte meddela prövningstillstånd i målet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Domen innebär inte att det nu är fritt fram att parkera utan biljett för dig vars arbetsplats har ingått ett avtal om parkering med kommunen – vilket är något som noga bör understrykas.

 

Foto: TT

Veronica Hult/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*