Avdrag för representation tas bort

Skatteverket kommer nu med ett förslag om att utgifter för representation inte längre får dras av. Samtidigt vill myndigheten se betydligt generösare avdrag för momsen vid representation.

Anledningen bakom förslaget är att en förenkling av av reglerna ska göras, samt att se till att Sverige följer EU:s mervärdesskattedirektiv. Svenska regler har stått i strid med direktivet, och Skatteverket gjorde därför förra året ett antal nya ställningstaganden.

Därav de nya reglerna som infattar beloppsgränser beroende på vilken typ av representation det handlar om. Olika faktorer som väger in är bland annat om representationen är extern eller intern, om det handlar om enklare förtäring i samband med en visning eller om det bjuds på alkohol.

Dessa regler har enligt skatteverket blivit svåra för både företagen och för myndigheten själv.

Det nya förslaget innebär att dagens beloppsgränser slopas, och istället föreslår Skatteverket att företagen får dra av en moms på 500 kronor per person, oavsett hur representationen ser ut. Samtidigt föreslås att avdragsrätten för representation tas bort helt.

Reglerna föreslås träda i kraft vid årsskiftet, och kommer enligt Skatteverkets egna beräkningar innebära en miljard kronor i ökade intäkter till staten.

Vad innebär detta i praktiken?

 

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Jaqueline Balcer Bednarska/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*