10 mars, 2014

Åtal för piratkopierade designerlampor

Fyra personer har åtalats för att ha marknadsfört och sålt piratkopierade designerlampor. Nu väntar – för första gången i Sverige – två rättegångar mot piratkopierad så kallad brukskonst, rapporterar SVT.

– Vi har väckt två åtal för brott mot upphovsrättslagen. Det gäller personer som marknadsfört och sålt piratkopierade designlampor. Detta blir första gången det prövas straffrättsligt om kopior av designföremål är straffbart att sälja, säger Fredrik Ingblad vid Internationella Åklagarkammaren i Stockholm till SVT.

Ett av åtalen gäller en svensk företagare som bland annat misstänks för att ha sålt kopior av den erkända lampmodellen PH Kotte.

Det andra åtalet gäller tre privatpersoner som stämts för att sålt samma lampkopia via Blocket under drygt ett år, uppger Göteborgs-Posten.

Rättegången mot trion hålls nu i mars vid Lunds tingsrätt, där originallampan ska jämföras med den lampmodell som trion ska ha marknadsfört på Blocket.

– Det är långt ifrån en kopia även om lamporna påminner om varandra. Men det återstår för domstolen att avgöra, säger advokat Rikard Bondesson, som är ombud för en av de tre åtalade personerna, till Göteborgs-Posten.

Vad innebär detta i praktiken?

• Fallet är unikt då intrång i brukskonst (nyttokonst, föremålet ska ha en funktion utöver sitt utseende) aldrig har prövats tidigare. Det kan därför förväntas bli vägledande inom området och därmed påverka hur mycket bruksvarukedjor måste ändra sin design för att inte riskera att fällas för upphovsrättsintrång.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se