Anställde inte gravid kvinna – skadeståndskyldig

Det var diskriminering när transportföretaget inte anställde en kvinna som vid rekryteringen var gravid. Det slår Arbetsdomstolen fast i en ny dom.

– Det här är en bra dom och jag hoppas att den ska påminna arbetsgivare om att det är förbjudet att välja bort arbetssökande av skäl som har samband med graviditet, säger Marie Nordström, processförare på DO.

Kvinnan blev bortsållad när transportföretaget, som hade vunnit en upphandling för Stockholms läns landsting, skulle anställa chaufförer för det nya uppdraget. Detta trots att hon hade flerårig erfarenhet hos den tidigare leverantören.

Samtidigt fick merparten av de övriga 33 chaufförer som hade varit anställda av den tidigare leverantören en provanställning hos företaget.

Kvinnan var vid tillfället gravid och väntade barn ett par veckor efter det att uppdraget skulle påbörjas.

Arbetsdomstolen konstaterar i domen att bolaget inte har kunnat visa att det fanns andra förklaringar än graviditeten som var orsaken till att kvinnan nekades anställningen. Bolaget döms därför att betala 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

Vad betyder detta i praktiken?

  • Det är förbjudet att diskriminera på grund av graviditet. På anställningsintervjuer från man visserligen fråga om det, men du som arbetssökande behöver inte berätta – du får till och med ljuga om det.

 

Foto: TT
Källa: Dagens Juridik
ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*