Anställd vid Pensionsmyndigheten gjorde utbetalningar till egna konton

En man som arbetade vid Pensionsmyndigheten fälls nu för grov trolöshet mot huvudman och döms att betala drygt 3,5 miljoner kronor i skadestånd till Pensionsmyndigheten. Detta efter att han betalade ut pensionspengar till sig själv.

Mannen arbetade vid Pensionsmyndigheten. Under början av 2015 ska han ha gjort flera pensionsutbetalningar till sina egna bankkonton.

Mannen erkände detta och uppgav bland annat att han hade skulder hos kronofogden och led av panikångest.

Luleå tingsrätt fällde mannen för trolöshet mot huvudman och dömde också mannen till att betala över 3,5 miljoner kronor i skadestånd.

Eftersom det rörde sig om så stora summor bedömdes brottet som grovt, varpå rubriceringen blev grov trolöshet mot huvudman.

I och med att mannen led av depression och alkoholproblem, samt ska ha skett impulsivt och utan planering tog domstolen hänsyn till dessa vid bestämningen av straffet.

Eftersom mannen dessutom förlorade jobbet i och med den fällande domen beslutade domstolen att endast utdöma skyddstillsyn med särskilda föreskrifter om vård, utöver själva skadeståndet.

Vad innebär detta i praktiken?

      • Straff och skadestånd är olika saker. Skadestånd ersätter den skada som har uppkommit hos motparten och utgör alltså en civilrättslig del. Straffet är samhällets sätt att visa att agerandet inte är önskvärt och ska sanktioneras.
      • När straff bestäms tas givetvis hänsyn till brottet, som har en fastställd straffskala. När själva straffet mäts ut tas flera faktorer in i bedömningen; hur gärningen gick till, om den föregicks av noggrann planering eller om den var impulsiv, om det fanns förmildrande eller försvårande omständigheter, vilken ålder gärningsmannen har, om gärningsmannen i och med domen ”straffas” på andra sätt (ex. förlorar jobbet), om gärningsmannen är straffad förut och har återfallit i brottslighet, samt en rad andra faktorer.

 

Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*