Anställd klämdes ihjäl – VD döms

I januari 2011 inträffade en tragisk arbetsplatsolycka i Klinga bergtäkt, Norrköpings kommun. En anställd omkom. Nu fälls VDn för arbetsmiljöbrott och bolaget får betala företagsbot.

Den anställde arbetade ensam vid ett transportband som forslade sten. Mannen fastnade i transportbandet när han skulle åtgärda en lös, så kallad stödrulle. Han drogs in i bandet och klämdes till döds.

Både arbetschefen och VDn åtalades i Norrköpings tingsrätt för arbetsmiljöbrot innefattande vållande till annans död. Åklagaren väckte också talan om s.k. företagsbot.

Tingsrätten finner bland annat att riskerna med att arbeta vid transportbandet inte har kartlagts och förebyggts, samt att transportbandet har saknat skydds- och nödstoppsanordning. Bristerna innebär ett åsidosättande av bolagets åligganden enligt arbetsmiljölagen.

Rätten anser också att dödsfallet har orsakats genom dessa brister.

Gällande arbetschefen finner tingsrätten att arbetschefen inte undertecknat den handling som skulle delegera arbetsmiljöansvaret från VDn till arbetschefen. Därför ogillas åtalet mot arbetschefen.

VDn fälls däremot. Påföljden blev villkorlig dom. Bolaget dömdes att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om någon anställd skadas eller omkommer i samband med arbetet kan arbetsgivaren hållas personligen ansvarig. För att detta ska bli fallet krävs att arbetsgivaren inte har uppfyllt de krav som uppställs i arbetsmiljölagen.

 

Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT

Nils.

Nils Ivars/Ruben Evensen

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*