Allt om Juridiks fd redaktör, Vanja Eriksson, tar nu steget in i advokatbranschen

Efter drygt ett år som redaktör för Allt om Juridik tar Vanja Eriksson nu steget vidare in i advokatvärlden. Vanja ger här sin syn på utvecklingen av Allt om Juridik och hur dagens företagare bör utnyttja juridiken.

Vanja Eriksson arbetade som redaktör för Allt om Juridik fram till årsskiftet. Hon har just lämnat in sin examensuppsats och har nu tillträtt som biträdande jurist på advokatbyrån Andersson Gustafsson  i Stockholm. Andersson Gustafsson Advokatbyrå är en affärsjuridisk byrå med fokus på bygg- och fastighetsbranschen och Vanja själv arbetar primärt med tvistelösning.

Vad är den största skillnaden för dig personligen mellan att jobba på Allt om Juridik och på Andersson Gustafsson?

– Oj… Det är nog att jag går från en vägledande roll till en rådgivande roll. Nu arbetar jag utifrån konkreta situationer med klienter som behöver handfasta råd. På Allt om Juridik handlade det mer om att förklara allmänna principer och regler för en bredare målgrupp. Samtidigt är mitt jobb fortfarande att bemöta människor, att inte krångla till saker i onödan och att hjälpa icke-jurister att förstå juridik, säger Eriksson.

Vad är du mest nöjd med i ditt arbete på Allt om Juridik?

– De kostnadsfria avtalsmallarna är jag väldigt stolt över. Jag vill att juridiken ska vara tillgänglig för alla, oavsett bakgrund och utbildning. Juridik ska inte vara förbehållet vissa samhällsgrupper. Avtalsmallarna hjälper vanliga människor att förebygga problem. Ta familjerätt till exempel, om man har skrivit bra avtal i förväg kan man både spara pengar och bevara sina relationer.

Allt om Juridik finns för att förenkla och göra juridiken tillgänglig för alla. Men ofta upplevs jurister och advokater som onödigt krångliga och byråkratiska. Hur ser du på det?

– Jag tror att hela juristbranschen står inför en stor förändring. Generationsväxlingen i branschen gör att det föds nya idéer och ett nytt mind set. Jurister måste finnas på nya ställen, nå nya plattformar – marknadsföring, internet, sociala medier – bli mer lättillgängliga, helt enkelt. De erfarenheterna tar jag med mig från Allt om Juridik.

– Och att juridiken är krånglig… Ja, tyvärr är juridiken ganska krånglig ibland. Många lagar är gamla och bedömningarna invecklade, plus att verkligheten ofta är mer komplicerad än man kan tro. Alla är inte medvetna om att ett kommatecken hit eller dit kan göra skillnad för innebörden i ett avtal. Därför måste en jurist vara extremt noggrann, vilket kanske kan upplevas som att vi är onödigt krångliga.

Att jurister är extremt dyra, då?

– Som klient ser man i regel ett problem som man vill ha hjälp med. Tyvärr är det ofta bara toppen på isberget. Som jurist ser jag följdfrågorna och det är mitt jobb att visa klienten hur stort isberget är under ytan. På så vis slipper klienten förhoppningsvis gå i fallgroparna senare, vilket hade blivit ännu dyrare. Kostnaden måste därför betraktas ur ett mer långsiktigt perspektiv.

– Juridisk rådgivning är självklart en kostnad, men också en bra investering. Jämför det med en försäkring om du så vill. Risken att ens hus brinner ner är extremt liten, men alla har ändå brandlarm. Om du konsulterar en jurist innan du skriver på ett avtal blir det garanterat billigare än om du gör det senare, när tvisten är ett faktum.

Hur bör en modern företagare använda sig av juridisk experthjälp?

– Internutbildning är viktigt, varför Allt om Juridiks kurser för företagsledare är väldigt bra eftersom det gör personer medvetna om vad som kan bli ett problem.  Även om man har en jurist som man vanligen anlitar kommer den inte kunna vaka över allt du gör, eller jo – men det blir väldigt dyrt. Du som företagsledare måste därför själv ha en grundläggande känsla för vad som skulle kunna vara ett juridiskt problem, varför regelbunden uppfräschning inom juridikens övergripande frågor är något jag rekommenderar.

– Sen bör man också verkligen ha tillgång till en skicklig jurist, antingen internt eller externt. Det är viktigt att ha tät och god kontakt, ring hellre en gång för mycket än en gång för lite. Det blir billigare i längden. Att kort stämma av enkla saker brukar de flesta seriösa byråer inte ens ta betalt för.

Till sist, vilken byrå ska man välja i djungeln?

– Gå på spetskompetens, rykte och magkänsla. Det sistnämnda är viktigt – det ska vara ömsesidig respekt och förtroende. Du ska kunna lita på din jurist och våga ringa en gång extra samt lita på att juristens kunskaper och förmåga att hjälpa just dig. Juristen finns trots allt till för dig, inte tvärtom.

 

Allt om Juridik-redaktionen och Blendow Group vill passa på att tacka Vanja för hennes utomordentliga insatser för att sprida juridisk kunskap till allmänheten. Vi önskar Vanja lycka till i sin nya tjänst.

 

Foto: Andersson Gustafsson Advokatbyrå

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Nils

 

 

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*