Alkoglassförsäljare frias – ”krävande uppgift” att bli berusad

Vid festivalen Brännbollsyran i Umeå såldes en sorts isglass som namngetts efter olika drinkar och som innehöll alkohol. Styrelseordföranden i bolaget som arrangerade festivalen åtalades för brott mot alkohollagen eftersom att åklagare ansåg att glassen var avsedd för berusningssyfte. Det anser inte tingsrätten som nu friar mannen.

Festivalen Brännbollsyran arrangerades i Umeå våren 2016. Under festivalen såldes en särskild sorts isglass som namngetts efter olika drinkar och innehållit alkohol, så kallad alkoglass. Glassen innehöll 5 volymprocent alkohol och såldes i barer på festivalområdet till folk över 18 år gamla. Försäljning ska också ha vägrats till redan berusade personer.

Styrelseordföranden för det bolag som arrangerade festivalen åtalades senare för brott mot alkohollagen. Enligt alkohollagen är det bland annat brottsligt att sälja alkoholhaltiga preparat om det finns särskild anledning att anta att varan är avsedd att användas i berusningssyfte.

Åklagaren hävdade att alkoglassen var just ett sådant preparat avsett för berusningssyfte. Att glassen hade begränsad alkoholhalt saknar enligt åklagaren betydelse, bland annat då vissa personer är lättpåverkade. 

Tingsrätten anser däremot inte att det går att bortse från glassens låga alkoholhalt. Tre av alkoglassarna bedöms motsvara 33 centiliter starköl. Tingsrätten påpekar därför att det krävts en större kvantitet alkoglass för att uppnå någon form av berusning och att det skulle vara “en krävande uppgift” att bli berusad på glassen. Detta i kombination med de restriktioner bolaget har tillämpat vid försäljningen talar enligt domstolen för att glassen inte kunnat användas i något ”verkligt berusningssyfte” eller att de som köpt glassen gjort detta i berusningssyfte. Den åtalade styrelseordföranden frias därför.

Vad innebär detta i praktiken?

Med “alkoholhaltiga preparat” menas varor som innehåller mer än 2,25 % alkohol och inte är en alkoholdryck. Sådana varor får inte säljas om de är avsedda att användas i “berusningssyfte”. Detta fall visar på att preparatets alkoholhalt kan spela en betydande roll i bedömningen av om det är avsett att användas i berusningssyfte.

Foto: Christine Olsson/TT 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*