Advokat som upprättat svartavtal tilldelas varning och straffavgift – har “främjat orätt”

En advokat som hjälpt en kvinna upprätta avtal mellan henne och en hantverkare varnas nu av Advokatsamfundet. Detta för att han genom avtalet ansetts “främja orätt”, då avtalet bland annat innehöll rätten att använda svartarbete – vilket är olagligt.

Under 2011 hjälpte en advokat en kvinna som ville renovera sitt hem att upprätta ett avtal och en fullmakt för detta. Kvinnan var nämligen sjukskriven och hade svårt att ta sig runt, och ville därför att en hantverkare skulle hjälpa henne med både beställning och betalning av varor. Advokaten upprättade därför en fullmakt mellan kvinnan och en hantverkare.

Utöver fullmakten upprättade advokaten också ett avtal mellan kvinnan och hantverkaren, där förutsättningarna för fullmakten togs upp. Bland annat innehöll avtalet formuleringen: ”Jag är medveten om att X (hantverkaren) enligt mina önskemål om att hålla nere kostnaderna kan komma att anlita så kallad svart arbetskraft…”.

Ett sådant avtal strider – om det skulle infrias – mot lagen.

Advokatsamfundets disciplinnämnd konstaterar att fullmakten som upprättades av advokaten är väldigt långtgående, och dessutom saknar slutdatum, och kunde ha utnyttjats till “otillbörliga syften”. Några veckor efter att advokaten upprättat avtalet åtog han sig dessutom att försvara hantverkaren, som var misstänkt för tre fall av bedrägeri. Enligt disciplinnämnden har det funnits en beaktansvärd risk för att hantverkaren utsatt kvinnan för sådan brottslighet som åtalet omfattade. Genom att acceptera uppdraget att försvara hantverkaren anser nämnden att advokaten åsidosatt sina “plikter som advokat”.

På grund av detta anser Advokatsamfundets disciplinnämnd att advokaten har ”främjat orätt” och därmed åsidosatt sina plikter som advokat. I och med att det var fem år sedan händelsen inträffade menar dock nämnden att det räcker med att advokaten varnas. Han ska också betala in en straffavgift på 25 000 kronor till Advokatsamfundet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Advokatsamfundet har vägledande regler om god advokatsed, som alla som upptas i samfundet måste följa. Bland dessa finns bland annat bestämmelser om att inte främja “orätt” och hur man ska agera etiskt som advokat.
  • Advokatsamfundets disciplinnämnd ansvarar tillsammans med Advokatsamfundets styrelse för tillsyn över Sveriges advokater, och att de följer god advokatsed. Om det framkommer att någon brutit mot reglerna är det upp till disciplinnämnden att besluta om ett eventuellt straff.
  • Här kan du läsa mer om Advokatsamfundets vägledande regler.

 

Foto:  TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*