50 000 i skadestånd för kränkande mail från chef efter att ha berättat om utebliven lön

En chef på ett livsmedelsföretag i Boden skickade ett kränkande mail till en av sina anställda sedan hon berättat om utebliven lön för sitt fackförbund samt att hon fått ett paket chokladbollar av chefen med en ”puss på musen”-hälsning. Bolaget åläggs nu att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Efter att ha jobbat på ett livsmedelsföretag i en månad ska en 37-årig kvinna i Boden ha fått ett paket chokladbollar av sin chef. På paket ska en egentillverkad etikett ha suttit med hälsningen “kärlek, hångel, sex, klapp i stjärten, puss på musen.”

När kvinnans lön uteblev kontaktade hon sitt fackförbund, Handels. När kontakten med fackförbundet uppdagades för chefen ska han, enligt kvinnan själv, ha skickat ett hotfullt mail till henne.

“Måste bara fråga dig hur det står till, är du helt jävla intelligensbefriad???? du har gått till facket och beklagat dig. […] Vi får väl se vad vi kan hitta på för otrevligheter…”, ska kvinnans chef ha skrivit.

Kvinnans fackförbund lämnade, med anledning av mailet, in en stämningsansökan mot livsmedelsföretaget i Arbetsdomstolen, AD.

AD utfärdade stämning i målet i början av december år 2013 och bifaller nu kvinnans talan genom tredskodom, (dom som avkunnas i vissa mål när en av parterna inte dykt upp vid en förhandling).

Livsmedelsföretaget åläggs nu att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan samt 80 000 kronor till Handels.

Totalt har fem anställda anmält företaget för utebliven lön. Två har fått rätt och de andra väntar på att få sin sak prövad. Företaget har också stämts i tingsrätten för sexuella trakasserier mot 37-åringen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Då företaget med största sannolikhet har betalningssvårigheter sen tidigare – eftersom att de anställdas lön har uteblivit – och nu även åläggs skadeståndsskyldighet kan det väntas bli ännu hårdare tider för företaget i framtiden.

 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Johanna Haddäng/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*