25°C inomhus kräver ingen åtgärd från hyresvärden

En hyresgäst i Trelleborg hamnade i konflikt med sin hyresvärd. I Hyresnämnden i Malmö krävde han att hyresvärden vidtog en rad åtgärder – bland annat tyckte han att det var för kallt i lägenheten. Kontrollmätningen visade dock en medeltemperatur på 25 °C.

Mannen anförde i Hyresnämnden att hyresvärden skulle åläggas att vidta en rad åtgärder. Det handlade dels om fåglar och dels att elementen skulle justeras, eftersom det var för kallt i lägenheten.

Hyresvärden motsatte sig detta och presenterade resultat från mätningar som gjorts i lägenheten under november månad – där temperaturen visat 24°C. Fåglarna menade hyresvärden redan hade avlägsnats från taket.

Hyresnämnden ansåg inte att hyresgästen kunnat bevisa att det varit för kallt. Bevisen pekade snarare på att temperaturen hade varit 24-25°C, vilket kanske är i högsta laget enligt de flesta.

Mannen överklagade Hyresnämndens beslut. Frågan hänskjuts då till Svea hovrätt.

I hovrätten konstaterar domstolen att värdens mätningar visat att det under en period i november 2014 var i genomsnitt 25°C i lägenheten.

Mannen hävdade att dessa mätvärden var missvisande eftersom det drar och på så vis blir kallt i lägenheten.

Hovrätten menar att även om mannen personligen upplever det som kallt finns ingen bevisning som styrker att det objektivt sett skulle vara så låg temperatur att hans nyttjande av lägenheten hindras. Hovrätten avslog därför mannens yrkanden.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Hyresvärden är ansvarig för att hålla lägenheten i godtagbart skick. Lagstiftningen skyddar hyresgästen till den grad att hyresvärden aldrig kan komma undan med sämre standard än vad som objektivt anses godtagbart (hyresgästen kan förvisso välja att inte driva frågan mot hyresvärden, men rent lagligen kommer inte hyresvärden undan sin skyldighet). Om du är osäker på vad som gäller, kontakta Hyresgästföreningen eller Hyresnämnden.

 

Foto: TT

NI_aoj_mini

Eva Clasö/Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*