17-åring får ingen dispens för att ta körkort

I vissa fall finns en möjlighet att ta körkort innan man fyllt 18 år. Om man på grund av bristande kollektivtrafikförbindelser och sjukdom, funktionsnedsättning eller liknande är i behov av ett körkort kan man få dispens från ålderskravet och få ta körkort före sin 18-årsdag. En 17-årig pojke från Norrbotten lyckades vinna ett mål mot Transportstyrelsen och få dispens av Förvaltningsrätten i Luleå på grund av sin parfymallergi. Nu förlorar dock pojken mot Transportstyrelsen i kammarrätten och får ingen dispens.

En 17-årig pojke bosatt i Norrbotten ansåg att han hade så begränsade möjligheter att resa kollektivt att han därför ansökte om dispens från 18-årskravet för att ta körkort hos Transportstyrelsen. Orsaken var att 17-åringen ansåg att han var så känslig för doften av parfym och liknande att han hade problem att resa med den begränsade kollektivtrafik som fanns till hands. För pojken var det angeläget att få en sådan dispens bland annat för att han blivit utlovad ett arbete inom skogsnäringen som han behövde kunna ta sig till.

Enligt körkortsförordningen får Transportstyrelsen ge dispens från ålderskravet för att ta körkort på grund av bristande allmänna kommunikationer och sjukdom, funktionsnedsättning eller liknande. Möjligheten begränsas av att dispens bara får medges om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten. Dessutom måste den som ges dispens med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden anses som lämplig förare av ett körkortspliktigt fordon.

Transportstyrelsen avslog pojkens ansökan på grund av att den inte ansåg att överkänsligheten mot parfym utgjorde en sjukdom, ett funktionshinder eller liknande. Pojken överklagade till Förvaltningsrätten i Luleå som medgav dispens då den ansåg att pojkens medicinska hinder visst uppnådde körkortsförordningens krav och att möjligheterna att kollektivt ta sig till det arbete pojken blivit lovad var begränsade.

Efter att förvaltningsrättens dom fallit överklagade Transportstyrelsen avgörandet till Kammarrätten i Sundsvall. Kammarrätten konstaterar i sin dom – tvärtemot vad förvaltningsrätten kommit fram till – att de kollektiva förbindelserna i pojkens del av Norrbotten är tillräckliga, vilket innebär att pojken inte ges någon dispens.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det går att få dispens att ta körkort innan man fyllt 18 år. I praxis har avsides boende i kombination med kraftig allergi mot hundar och parfym utgjort skäl för dispens.

 

Foto: Claus Gertsen/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin

simon.mellin@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*