15-åring dömd för We are Stockholm-ofredande

Den senaste tiden har det varit stort mediepådrag om upprepade sexuella trakasserier mot unga tjejer i samband med festivalen We are Stockholm, som hålls i Kungsträdgården i Stockholm. Stor kritik har riktats mot polisen – men nu har åtminstone ett brott klarats upp och fått en fällande dom i tingsrätten.

En 15-årig pojke åtalades i Stockholms tingsrätt för misshandel och sexuellt ofredande.

Det var den 11 augusti 2015 som händelserna utspelade sig i Kungsträdgården. Domstolen skriver i domen att flickan, som var under 15 år, kommit till festivalen med två kompisar. Under ett uppträdande hade det plötsligt bildats en ring runt henne, varpå hon drogs in i ringen och blev fasthållen av en kille.

Flickan har i rätten beskrivit hur hon protesterat och försökte slita sig loss utan att lyckas. Istället hade killen, som höll fast henne bakifrån, tagit ”på hennes kropp, över brösten, magen, midjan, benen och rumpan. Han försökte också få in sin hand innanför hennes byxor.”

Tafsandet avbröts när en av flickans kompisar drog bort pojken. Han vände sig då och försökte ta på kompisen istället. När hon puttade bort honom slog han henne i ansiktet.

Tingsrätten går på tjejernas linje

Som ofta i rättegångar var det ord mot ord. Den åtalade killen, som nu är 16 år men vid gärningstillfället var 15 år, menade att han varit på festivalen och lyssnat på musiken utan att ha gjort något fel. Tingsrätten gjorde dock en annan bedömning.

I rätten presenterades fotografier på den misshandlade kompisens svullnad och blånad över ögat. Rätten fann sammantaget att flickornas berättelse är den som ska läggas till grund för ansvarsbedömningen. Med detta menas att domstolen utgår från flickornas vittnesmål och utifrån den bedömer om det kan styrkas att något brott är begånget – och i så fall av vem.

Flickornas säkra beskrivning av gärningsmannen och deras säkerhet på att den åtalade pojken var gärningsmannen gjorde att rätten ansåg det bevisat att den åtalade pojken också var gärningsmannen. Gärningarna som utförts bedömde tingsrätten som sexuellt ofredande och misshandel av normalgraden.

Påföljden

Eftersom den åtalade pojken bara var 15 år när brotten begicks gäller den så kallade ”ungdomsrabatten”, som finns befäst i brottsbalken. Den gäller alla ungdomar som begår brott och innebär helt sonika att straffet mildras i jämförelse med om gärningsmannen varit vuxen. Den som är 15 år får störst lindring och rabatten avtar ju äldre gärningsmannen är.

På grund av detta, samt att pojken tidigare är ostraffad, stannar tingsrättens påföljd vid ungdomstjänst i 25 timmar. Dessutom utgår de relativt schablonmässiga skadestånd som gäller vid brott av den aktuella typen. Den sexuellt ofredade flickan fick 5.000 kronor och den misshandlade flickan 5.600 kronor.

Domen kan överklagas fram till den 3 februari.

 

Foto: Alexander Tillheden/We are Stockholm/TT

nils webb

Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*