HD: grov våldtäkt när männen förgrep sig på offer “i tur och ordning”

Det omtalade fallet där två personer våldtog en person i ”tur och ordning” har nu prövats av Högsta domstolen, HD, som konstaterar att brottet är att se som grov våldtäkt. I och med detta rivs hovrättens dom upp, där brottet hade klassats som våldtäkt av normalgraden.

Bakgrunden till domen är följande: en kvinna befann sig i en bil tillsammans med den två män på en rastplats. Hon var påverkad av både narkotika och alkohol och befann sig i ett ”sömndrucket tillstånd”. Kvinnan var stundtals handlingsförlamad och kroppsligt utslagen.

I bilen turades de två männen om att våldta kvinnan. De hade inte sex med henne samtidigt, men båda männen var antingen i bilen eller precis utanför den under hela händelseförloppet.

I det här fallet var det bara en av gärningsmännen – en 30-årig man – som var åtalad eftersom polisen inte har kunnat identifiera den andra mannen. Både tingsrätt och hovrätt kom fram till att 30-åringen hade gjort sig skyldig till våldtäkt. Tingsrätten bedömde dock våldtäkten som grov, medan hovrätten gjorde en annan bedömning och ansåg att brottet skulle bedömas som våldtäkt av normalgraden. Hovrätten ansåg nämligen inte att männen hade ”agerat så mycket tillsammans” att våldtäkten skulle anses som grov.

Fallet hamnade så småningom i HD. Frågan HD hade att pröva var om våldtäkten skulle bedömas som grov eller av normalgraden.

Det finns riktlinjer för när en våldtäkt ska bedömas som grov. Om det förekommit allvarligt våld eller hot, eller om flera personer har deltagit i övergreppet klassas våldtäkten i regel som grov. Har gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet eller råhet kan det också bli fråga om en grov våldtäkt.

HD konstaterar att kvinnan har befunnit sig i en särskilt utsatt situation och att 30-åringen har utnyttjat detta. 30-åringen har tillsammans med den andra mannen utsatt kvinnan för flera övergrepp, och båda männen har gemensamt tagit del i händelseförloppet. Att gärningsmännen inte våldtagit kvinnan samtidigt utan ”i tur och ordning” gör enligt HD inte att våldtäkten inte ska anses som grov.

Ett våldtäktsbrott där flera personer utsatt offret för övergrepp ska regelmässigt rubriceras som grovt, även när alla inte kan dömas som gärningsmän och även om övriga övergrepp rubriceras som lindrigare sexualbrott, slår HD fast. 30-åringen döms därför för grov våldtäkt. Han döms även för narkotikasmuggling och narkotikabrott och hans fängelsestraff skärps samtidigt från tre och ett halvt år till fem år. Hovrättens dom rivs därmed upp.

Vad innebär detta i praktiken?

  • I och med det här fallet klargör HD att en våldtäkt kan anses som grov även om gärningsmännen inte förgriper sig på offret samtidigt. Tingsrätter och hovrätter får därmed vägledning hur de ska bedöma liknande fall.
  • Det är viktigt att poängtera att det handlar om en samlad bedömning i det enskilda fallet. I ett annat fall kan en annan bedömning göras.

 

Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*