12 000 personer begår hälften av brotten

Det är en liten grupp i samhället – omkring 12 000 personer i hela landet – som står för mer än hälften av alla brott i Sverige, enligt en ny kortanalys från Brå. Ofta handlar det om ringa narkotikabrott, olika trafikbrott och stölder.

Brås kortanalys Högaktiva lagöverträdare – beräkning och geografisk fördelning visar att en mindre grupp (15 %) av undersökningspopulationen (samtliga personer som lagfördes 2012) har lagförts fem eller fler gånger under undersökningsperioden som sträcker sig fem år tillbaka.

Antalet högaktiva lagöverträdare, som personerna i gruppen kallas, beräknas med Brås definition till närmare 12 000 personer i landet år 2012. Det motsvarar 16 högaktiva lagöverträdare per 10 000 i befolkningen. De står i sin tur för 56 procent av brotten som begåtts under undersökningsperioden, uppger Brå.

Enligt Brå:s analys bor en fjärdedel av de högaktiva lagöverträdarna i kommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men de är inte begränsade till storstadsområden utan det finns ett flertal småorter med på listan över kommuner med flest högaktiva lagöverträdare, uppger Brå. Den geografiska spridningen är också stor, högaktiva lagöverträdare återfinns i hela landet.

– Ofta rör det sig om personer med ett aktivt narkotikamissbruk – 8 av 10 högaktiva lagöverträdare har lagförts för just ringa narkotikabrott, säger Jonas Öberg, utredare på Brå som har skrivit kortanalysen.

– Det här visar att missbruksbehandling är nödvändigt för att komma till rätta med brottsligheten hos de högaktiva lagöverträdarna, liksom en nära samverkan mellan polis och socialtjänst, fortsätter han.

Andra vanliga brott är snatteri/stöld, olovlig körning, olaga hot, brott mot knivlagen, rattfylleri och misshandel (inte grov). Grövre brott som rån är ovanligt, enligt Brås undersökning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Denna typ av forskning är viktig för att kunna förebygga brott som av sin natur har dålig inverkan på samhället som helhet och Sveriges ekonomi. Som arbetsgivare är det en god idé att kontinuerligt se över de egna rutinerna för att förebygga brottslighet på arbetsplatsen.

 

Foto: Peter Lydén (TT) / Liselotte van der Meijs

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*