Ytterligare granskning av polismyndigheter sedan registreringshärvan

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har beslutat att granska fler polismyndigheter i landet efter avslöjandet om Skånepolisens registrering av romer.

I november förra året slog Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, fast att Skånepolisens register över närmare 5 000 personer, merparten romer, var olaglig på flera punkter.

En granskning pågår avseende vilka åtgärder polismyndigheten har vidtagit med anledning av nämndens kritik.

Nu har nämnden beslutat att även inleda närmare granskningar av underrättelseverksamheten hos polismyndigheterna i Norrbotten, Västra Götaland och Östergötlands län. De polismyndigheter som SIN nu har valt ut tillhör olika geografiska områden. Det gör att nämnden kan undersöka och jämföra hur uppgifter behandlas inom olika myndigheter men också inom olika regionala samarbeten.

Nämnden kommer bland annat att genom inspektioner kontrollera att polismyndigheterna följer polisdatalagens regler. Nämnden kommer särskilt att fokusera på ändamålet med personuppgiftsbehandlingen, behovet av att behandla uppgifterna samt sambandet mellan uppgifterna och misstänkt brottslighet.

En viktig fråga är också om det har förekommit någon otillåten registrering av känsliga personuppgifter i strid med personuppgiftslagen.

Granskningarna beräknas kunna avslutas den 18 juni 2014.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Även om SIN idag beslutat att granska enbart tre nya polismyndigheter kan ytterligare granskningar förmodligen väntas i framtiden.

 

Foto: Claudio Bresiciani / TT (Lagman Sigurd Heuman, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden)

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*