Webbshop via konsignation – hur blir skatten?

En ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen klargör skatteregler för konsignationsförsäljning via webbshop.

Ett bolag säljer varor till konsumenter via sin webbshop. Varorna köps till övervägande del in från leverantörer i EU. I de flesta fall transporteras varorna direkt från leverantörens land till bolagets lager i Sverige, varifrån försäljningen sker.

Det blir därmed fråga om något som kallas konsignationsavtal. Avtalet reglerar samarbetet mellan bolaget och en potentiell leverantör i annat EU-land. Äganderätten finns först hos leverantören, sedan i samband med att försäljningsbolaget säljer varan till konsumenten övergår äganderätten till varan till försäljningsbolaget, för att direkt därefter övergå till konsumenten.

Denna konstruktion påminner mycket om kommission, men anses utgöra en egen kategori inom juridiken. Vid kommission har aldrig kommissionären äganderätt till varan – utan äganderätten hoppar direkt från kommittent till slutkund.

Bolaget ville veta vid vilken tidpunkt skattskyldighet för inträder avseende en vara som säljs i enlighet med ett konsignationsavtal med en leverantör utanför EU. Bolaget ville också få svar på om det är bolaget eller leverantören som ska redovisa det unionsinterna förvärvet.

Det blev därför upp till Skatterättsnämnden att ge ett förhandsbesked.

  • Skattskyldighet för bolaget inträder enligt SRN vid tidpunkten för när slutkunden beställer varan i bolagets webbshop.
  • Om bolaget utnyttjar sin möjlighet att köpa osålda varor istället för att returnera dem uppkommer skattskyldighet vid tidpunkten för när bolaget förvärvar varan.
  • Bolaget ska inte redovisa något unionsinternt förvärv vid den tidpunkt då varorna levereras till bolagets lager.

 

Högsta förvaltningsdomstolen fastställer nu förhandsbeskedet.

 

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars/Eva Clasö

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*