En man som åtalats för sexuellt ofredande efter att ha visat sitt könsorgan för ett antal kvinnor på Skatteverket ett flertal gånger frias nu även i hovrätten.
En 59-årig man i Sundsvall åtalades för sexuellt ofredande. Enligt åtalet skulle mannen vid tre tillfällen ha besökt ett av Skatteverkets kontor och vid ett annat tillfälle ha handlat i en butik – med öppen gylf så att hans könsorgan blottades helt.
Mannen förnekade gärningarna och hävdade att om han agerat på detta sätt så har det varit fråga om rena “olyckshändelser”.
Att blotta sig är en av flera gärningar som kan vara att anse som sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande är ett brott som för ansvar kräver att gärningsmannen har gjort gärningen uppsåtligen (med flit). Att blotta sig på grund av oaktsamhet är inte sexuellt ofredande.
Sundsvalls tingsrätt konstaterade i slutet av september förra året att det genom fyra kvinnors berättelser var styrkt att 59-åringen utfört de åtalade gärningarna. Domstolen konstaterade dock även att mannen varken sagt eller gjort någonting för att få personerna att fästa uppmärksamhet på hans blottade könsorgan.
Det gick därför inte att utesluta att det – som mannen själv uppgett – handlat om olyckshändelser, varför mannen friades helt från samtliga åtalspunkter.
Domen överklagades senare till hovrätten som nu fastställer tingsrättens friande dom.
Vad innebär detta i praktiken?
- För att någon ska fällas för blottning krävs att gärningen skett med uppsåt. För fällande dom räcker det inte med att samma gärning har skett ett flertal gånger.
Foto: TT
Vanja Eriksson