Vilka politiska partier ska få besöka skolorna?

Johan Hirschfeldt, tidigare justitiekansler och president för Svea hovrätt, har fått i uppdrag av regeringen att analysera de bestämmelser som reglerar hur skolor får bjuda in politiska partier.

Debatten kring regelverket har varit livlig efter att det stått klart att skolor inte kan porta politiska partier som vill informera eleverna om deras politik – även om det rör sig om partier med antidemokratisk ideologi, såsom nazistiska Svenskarnas parti.

Enligt Skolverkets rekommendationer bör alla partier släppas in. Vissa skolor har löst det genom att inte låta några partier alls få komma och tala vid skolan.

Nu har regeringen beslutat att utreda de bestämmelser som reglerar hur skolor ska förhålla sig till detta.

Joan Hirschfeldt ska överväga om skolan ska kunna begränsa det antal politiska partier som skolan tar emot på objektiva grunder – till exempel till sådana partier som för tillfället sitter i riksdagen.

Johan Hirschfeldt ska samråda med organisationer och myndigheter som berörs av regelverket.

En utgångspunkt för utredningen ska vara att det är önskvärt att elever också i fortsättningen ges möjlighet att ta del av politisk opinionsbildning som en del i skolans uppdrag att förbereda elever för att delta i demokratiska beslutsprocesser.

Uppdraget ska redovisas senast i oktober år 2015.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Johan Hirschfeldt ska, om det bedöms som lämpligt, föreslå nödvändiga lagändringar men det ingår inte i uppdraget att föreslå ändringar av grundlagen. Om ändringar kommer till stånd kommer dessa givetvis att uppmärksammas på Allt om Juridik.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*