VD som sålt delägares aktier slipper 40 miljoner kr i skadestånd

VD:n sålde sina egna aktier i bolaget till ett pris som i efterhand visade sig vara dubbelt så högt som det pris som två externa aktieägare fick i storaffären. Mellanskillnaden mellan “underpriset” och det verkliga värdet skulle av köparen betalas till VD:ns holdingbolag. De båda aktieägarna stämde VD:n på nästan 40 miljoner kronor men förlorade i tingsrätten och hovrätten. Högsta domstolen har nu beslutat att inte ta upp fallet. 

Den 28 april år 2010 sålde de två männen – som båda ägde 15 procent – sina aktier i ett svenska bolag till ett norskt bolag. Priset för aktierna hade bestämts främst efter diskussioner med VD:n för det svenska bolaget som i sin tur hade fört förhandlingar med det norska bolaget.

Enligt de båda aktieägarna har de i efterhand förstått att deras aktier såldes till underpris eftersom andra aktieägare i samma bolag – som samtidigt sålde sina aktier till det norska bolaget – fick bättre betalt.

En av dessa aktieägare var bolagets egen VD som tillsammans med andra centrala personer i företaget ägde resten av de aktier som nu såldes. De båda männen anser att VD:n ska hållas ansvarig för den förlust som det påstådda underpriset har inneburit, och stämde därför VD:n på 19,7 miljoner kronor vardera vid Nacka tingsrätt.

Allt om Juridik har tidigare rapporterat om målet och att både tingsrätten friade VD:n från betalningsskyldighet. Detta då inget uppdragsavtal hade förelegat och att rätten inte ansåg att VD:ns handlande hade utgjort bedrägeri eller oredligt förfarande.

Domen överklagades senare till Svea hovrätt. Hovrätten konstaterade att VD:n i och för sig tagit på sig ett uppdrag att förhandla med det norska bolaget för männens räkning. Hovrätten ansåg dock inte att de båda männen har visat att VD:n brustit i sina förpliktelser mot dem – varför ingen betalningsskyldighet förelåg.

Männen dömdes även att betala VD:ns rättegångskostnader i hovrätten med drygt 900 000 kronor.

Målet överklagades senare till Högsta domstolen som alltså nu har beslutat att inte pröva fallet. Hovrättens dom står därför fast och VD:n undgår betalningsskyldighet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du överväger att sälja ditt aktieinnehav gör du bäst i att ha ett tydligt uppdragsavtal utformat innan du tar råd från någon annan person, inklusive bolagets VD.

 

Foto: TT

Therese Åkerlund/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*