Vårdslös bilist körde i sömnen

En 67-årig kvinna i Karlskoga kommun som åtalats för vårdslöshet i trafik efter en trafikolycka frias nu helt. Anledningen är att åklagaren inte lyckats motbevisa kvinnans påstående om att hon kört i sömnen.

En 67-årig kvinna i Karlskoga kommun åtalades för vårdslöshet i trafik sedan hon kört in i en annan bil två gånger bakifrån framför ett rödljus.

När polis kom till platsen gav kvinnan ett förvirrat intryck, och lämnade i förhör en delvis osammanhängande och orimlig berättelse.

Kvinnan uppgav senare att hon inte mindes något av bilfärden eller polisförhöret. Hon påstod att hon dagen före olyckan tagit en tablett av sömnmedlet Stilnoct, som hon får förskrivet till sig på grund av en njursjukdom, och att hon sedan gått och lagt sig. Sedan mindes hon ingenting fram till dess att hon stoppats av polisen dagen därpå.

Kvinnan menade på att hon sovit under bilfärden och uppgav också att hon gått i sömnen som barn och vid ett tillfälle som vuxen.

Tingsrätten konstaterar nu att det inte kan uteslutas att kvinnan kört bilen i sömntillstånd och därför varit omedveten om sina handlingar. För att kvinnan ska kunna dömas för gärningen så krävs att hon insett risken för trafikolycka vid intaget av sin medicin.

Enligt rätten framgår av utredningen att Stilnoct kan ge så kallad sömnambulism, det vill säga sömngång.

Med hänsyn till att kvinnan haft medicinen förskriven till sig under elva år före olyckstillfället och enligt henne själv aldrig reagerat ovanligt på medicinen, anser rätten att kvinnan inte borde ha haft skäl att misstänka att intaget av medicinen skulle kunna innebära en risk för trafikolycka.

Åtalet ogillas därför.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Gärningen i sig i domen är inte godtagbar, domstolen menar dock att kvinnan inte har någon skuld (uppsåt eller oaktsamhet) vilket är ett måste för att dömas för ett brott.

 

Foto: Gorm Kallestad/TT

Karin Hassel/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*