En 67-årig kvinna i Karlskoga kommun som åtalats för vårdslöshet i trafik efter en trafikolycka frias nu helt. Anledningen är att åklagaren inte lyckats motbevisa kvinnans påstående om att hon kört i sömnen.
En 67-årig kvinna i Karlskoga kommun åtalades för vårdslöshet i trafik sedan hon kört in i en annan bil två gånger bakifrån framför ett rödljus.
När polis kom till platsen gav kvinnan ett förvirrat intryck, och lämnade i förhör en delvis osammanhängande och orimlig berättelse.
Kvinnan uppgav senare att hon inte mindes något av bilfärden eller polisförhöret. Hon påstod att hon dagen före olyckan tagit en tablett av sömnmedlet Stilnoct, som hon får förskrivet till sig på grund av en njursjukdom, och att hon sedan gått och lagt sig. Sedan mindes hon ingenting fram till dess att hon stoppats av polisen dagen därpå.
Kvinnan menade på att hon sovit under bilfärden och uppgav också att hon gått i sömnen som barn och vid ett tillfälle som vuxen.
Tingsrätten konstaterar nu att det inte kan uteslutas att kvinnan kört bilen i sömntillstånd och därför varit omedveten om sina handlingar. För att kvinnan ska kunna dömas för gärningen så krävs att hon insett risken för trafikolycka vid intaget av sin medicin.
Enligt rätten framgår av utredningen att Stilnoct kan ge så kallad sömnambulism, det vill säga sömngång.
Med hänsyn till att kvinnan haft medicinen förskriven till sig under elva år före olyckstillfället och enligt henne själv aldrig reagerat ovanligt på medicinen, anser rätten att kvinnan inte borde ha haft skäl att misstänka att intaget av medicinen skulle kunna innebära en risk för trafikolycka.
Åtalet ogillas därför.
Vad innebär detta i praktiken?
- Gärningen i sig i domen är inte godtagbar, domstolen menar dock att kvinnan inte har någon skuld (uppsåt eller oaktsamhet) vilket är ett måste för att dömas för ett brott.
Foto: Gorm Kallestad/TT
Karin Hassel/Vanja Eriksson