4 juli, 2016

UR fälls för diskriminering på grund av etnicitet

I ett färskt beslut från Diskrimineringsombudsmannen konstateras att Utbildningsradion brutit mot diskrimineringslagen genom att i en platsannons eftersöka personer som ”har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk”.

Det var i februari i år som Utbildningsradion (UR) sökte en inslagsproducent till en programserie om normkritik. I sin platsannons skrev UR: ”Vi ser gärna att du har erfarenheter av att vara reporter och/eller redaktionellt arbete. Du är också driven, kreativ och har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk.”

Efter kritik ändrade dock UR platsannonsens utformning redan dagen efter publicering och skrev då istället att man sökte personer med ”djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen”. Dessutom bad man om ursäkt ifall man varit otydlig.

Ett antal personer valde ändå att anmäla den ursprungliga annonsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som därför inledde ett tillsynsärende mot UR.

Nu konstaterar DO i sitt beslut att UR, i och med den första platsannonsen, brutit mot diskrimineringslagen och utsatt personer med viss etnisk tillhörighet för så kallad direkt diskriminering. I sitt beslut hänvisar DO bland annat till EU-domstolens praxis där det slagits fast att diskriminering föreligger om en arbetsgivare i samband med rekrytering uttalar sig offentligt på ett sätt som är avskräckande för personer med viss etnisk tillhörighet.

DO väljer dock att nöja sig med att kritisera UR och inte vidta ytterligare åtgärder då UR frivilligt ändrat platsannonsens utformning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att som arbetsgivare i samband med rekrytering uttrycka sig på ett sätt som kan vara avskräckande för personer med viss etnisk tillhörighet strider mot diskrimineringslagen. Ett sådant agerande kan medföra att man som arbetsgivare blir tvungen att betala diskrimineringsersättning, som oftast sätts högre än ”vanligt” skadestånd.

 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin

simon.mellin@alltomjuridik.se