Uppmanade folk på Facebook att donera till terroristverksamhet – döms till fängelse

En man som från sitt Facebook-konto uppmanat folk att skänka pengar som skulle användas till terrorverksamhet har dömts till fängelse av Malmö tingsrätt. Mannen har haft stora svårigheter att förklara de omständigheter som är försvårande för honom och tingsrätten har flera gånger kallat hans förklaringar för osannolika.

En idag 34-årig man åtalades vid Malmö tingsrätt för att ha uppmanat människor att skänka pengar för att finansiera terrorverksamhet.

Vid två tillfällen under 2013 ska mannen ha publicerat inlägg på Facebook under pseudonym innehållande uppmaningar att skänka pengar till två personer, som bland annat har kopplingar till terroristorganisationen Islamiska staten. En av personerna som namnges i inlägget är listad som terroristfinansiär av bland annat FN och EU.  I ett av inlägget har det bland annat stått ”Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen”.

Mannen har nekat till brott och han har hävdat att han tagit över Facebook-kontot från en annan person under 2014, och att denne person måste ha publicerat inlägget. Han har också sagt sig ha en ”mycket negativ inställning till terroristorganisationer” och uppgett att han utfört ideellt arbete för att på olika sätt motverka terrorverksamhet.

Domstolen väldigt tveksam till mannens förklaringar

Tingsrätten påpekar att inläggen har varit tillgängliga för vem som helst, även de som inte själva har Facebook, och att de varit tillgängliga under en lång tid.

Vad gäller övertagandet av Facebook-kontot konstaterar tingsrätten att det är anmärkningsvärt att mannen inte kan identifiera personen som han fått kontot av, trots att denne uppenbarligen kände mannen så väl att han visste att han behövde ett konto med falskt namn. 34-åringen har heller inte kunnat lämna någon tillfredsställande förklaring till varför han inte gjort en användare under pseudonym själv. Att mannen inte skulle ha kontrollerat vad som funnits publicerat från kontot sedan tidigare kommenterar tingsrätten som ”märkligt”.

Ytterligare en omständighet som tingsrätten menar talar emot mannens förklaringar är att ett telefonnummer till en av personerna som sysslat med finansiering av terrorism funnits sparat i 34-åringens mobiltelefon. 34-åringen har förklarat det hela med att någon måste ha skickat numret till honom, men har inte kunnat förklara vem som gjort det. På det hela taget kommenterar tingsrätten mannens förklaringar som ”både långsökta och osannolika”.

Sammantaget finner tingsrätten att det är bevisat att 34-åringen uppmanat människor att skänka pengar avsedda att användas för terroristbrott, och därigenom hjälpt till att finansiera sådan brottslighet. Han döms därför för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet till fängelse i sex månader.

Detta är första gången som den berörda bestämmelsen i den så kallade rekryteringslagen tillämpas i domstol.

Vad innebär detta i praktiken?

  • När straffvärdet för en gärning bedöms vara under 12 månader ska fängelse som huvudregel inte väljas som påföljd. Vissa faktorer anses dock tala för att välja fängelse som påföljd trots att det finns en presumtion för en icke-frihetsberövande påföljd. En sådan faktor är om brottet är av sådan art att fängelse ändå ska utdömas. Terroristrelaterad brottslighet har ansetts utgöra så kallade artbrott, och enligt tingsrätten bör detta också gälla för det brott som är aktuellt i målet. Påföljden blev därför fängelse.

 

Foto:  Khaled Khatib/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnov

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*