Tydligare reglering kring Konkurrensverkets gryningsräder

Under våren kommer ett lagförslag presenteras, som tydligare kommer reglera hur Konkurrensverket får hantera information de kommer över i sina så kallade gryningsräder.

Förslaget kommer innebära att ett tillägg införs i konkurrenslagen, där det uttryckligen kommer regleras att Konkurrensverket kommer ha rätt att ta med det elektroniskt lagrat material de kommer över hos företag och granska detta i sina egna lokaler. Detta förutsätter dock samtycke från det företag räden har genomförts hos.

Konkurrensverket uppger att de välkomnar ett förtydligande av regelverket, men anser dock att det bör framgå att samtycket omfattar själva förflyttandet av materialet, medan den övriga hanteringen kommer fortsätta enligt verkets nuvarande rutiner.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Konkurrensverket genomför gryningsräder, oanmälda besök, mot företag de misstänker håller på med verksamhet som kan hämma den fria konkurrensen. För att genomföra dessa gryningsräder krävs ett beslut från Stockholms tingsrätt.
  • Vid genomförandet av gryningsräder har Konkurrensverket rätt att få tillträde till lokaler, markområden, transportmedel och andra utrymmen. De har dessutom rätt att granska och ta kopior av bokföring och andra affärshandlingar samt begära muntliga förklaringar på platsen.

 

Foto: Claus Gertsen/TT

Ebba Wigerström/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*