Tvångsbadande sexåring i kallt vatten – döms i HovR för synnerligen grov misshandel

En man och kvinna åtalades i Uppsala tingsrätt för att ha utsatt kvinnans sexåriga dotter för synnerligen grov misshandel. Enligt åtalet har mannen, som är styvpappa till dottern, bestraffat dottern på sådant sätt att det utgjort synnerligen grov misshandel. Sexåringen har själv berättat att hon blivit slagen och tvingats duscha och bada kallt om hon har varit olydig eller ”sagt fel saker”.

Missförhållandena uppdagades 2017

Det var några dagar före julafton 2017 som en sådan “bestraffning” resulterade i att dottern hamnade på akuten med hjärtstopp och kraftig nedkylning. Dottern fick hjärt- och lungräddning och elektrisk defibrillering ett tjugotal gånger, men efter ett par dagars sjukvård vaknade hon upp. Hon överlevde händelsen och är idag återställd.

Tingsrätten friade paret

Tingsrätten konstaterade att det finns flera olika noteringar i flickans läkarjournal angående hennes kroppstemperatur och att variationen är så stor att vissa av mätningar inte kan vara korrekta. Enligt tingsrätten gick det därför inte att dra några säkra slutsatser om vilken kroppstemperatur flickan faktiskt haft när hon kom in till sjukhuset och gick heller inte att utesluta att det kunde finnas någon annan förklaring till flickans tillstånd, till exempel en ”bakomliggande sjukdom”.

Styvpappan och mamman friades därför för synnerligen grov misshandel men styvpappan dömdes till 18 månaders fängelse för grov fridskränkning, bland annat för att ha vid upprepade tillfällen ha slagit flickan med ett bälte och för att ha tvingat henne att duscha kallt. Flickans mamma friades dock helt, eftersom tingsrätten anser att det inte är säkert att hon känt till de ”bestraffningar” som styvpappan utsatt flickan för.

Hovrätten utesluter alternativa förklaringar

Svea hovrätt ändrar dock den friande domen – enligt domstolen är det bevisat att flickan hade hjärtstopp och en kroppstemperatur ”långt under 30 grader”. Enligt hovrätten kan man utesluta att den låga kroppstemperaturen beror på något annat än aktiv nedkylning genom att flickan tvingats ligga i kallt vatten en längre tid.

Det har rört sig om ett ”synnerligt lidande” och ett livsfarligt tillstånd som styvpappan och mamman utsatt flickan för. Det har handlat om en ”synnerlig hänsynslöshet” och ”gärningen har varit utdragen och tortyrliknande och har riktats mot ett skyddslöst barn som var i beroendeställning till [mannen]”.

Hovrätten konstaterar också att även om mamman inte tagit aktiv del i ”bestraffningen är det ”uteslutet” att hon inte märkt vad som pågått i badrummet då bostaden är förhållandevis liten. Dessutom pekar flickans egna uppgifter på att mamman vetat om och i vissa fall också medverkat i ”bestraffningarna”. Hovrätten fastställer därför att hon gjort sig skyldig till synnerligen grov misshandel. Hon döms därför till fem års fängelse, som är minimipåföljden för synnerligen grov misshandel.

Styvpappan, som förutom synnerligen grov misshandel även döms för grov fridskränkning, döms till fem och ett halvt års fängelse och utvisas samtidigt med tio års återreseförbud. Paret döms samtidigt att tillsammans betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Domen överklagades till Högsta domstolen – som nu meddelat att det inte blir någon prövning. Därmed står domen och fängelsestraffen fast.

 

__________________________________

Författare: Sophia Lindstedt, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Henrik Montgomery / TT

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*