Två års fängelse för systematiskt sexchattande med flickor – “tydlig brottsplan”

En 32-årig man från Skåne döms till två års fängelse för ett systematiskt sexchattande med flickor där han bland annat har förmått dem att klä av sig. Mannen nekar, men bland bevisen finns ett brev där han uppmanar en släkting att fortsätta chattandet medan han själv satt i häkte – så att det skulle framstå som om någon annan stod bakom hans alias. 

Den 32-årige mannen greps och anhölls förra året misstänkt för ett sexuellt ofredande utomhus i Malmö.

I samband med gripandet gjordes en husrannsakan i hans bil, samt att polisen gick igenom mannens datorer och mobiltelefon. Polisen kunde då konstatera att mannen hade omfattande kontaktlistor med underåriga flickor i olika chattprogram.

Sedan vissa konversationer återskapats kunde polisen även ta kontakt med flera av flickorna. Dessa berättade om de kontakter de hade haft med två användarnamn som funnits i 32-åringens datorer.

Konversationerna hade – enligt flickorna som varit i åldrarna 9-16 år – haft en sexuell inriktning och ofta gått ut på att de skulle klä av sig och visa sig nakna via webbkamera.

32-åringen åtalades vid Malmö tingsrätt som nu dömer honom till två års fängelse och närmare 190 000 kronor i skadestånd till ett flertal målsäganden. Tingsrätten fäller mannen för nio fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering och sex fall av normalgraden. Han fälls även för 31 försöksbrott, 50 fall av sexuellt ofredande och för olaga hot vid två tillfällen.

Tingsrätten avfärdar 32-åringens uppgifter om att någon annan använt hans datorer och mobiltelefoner.

Domstolen framhåller bland annat att ett brev med 32-åringens DNA har påträffats i en plastpåse i en rabatt utanför häktet efter gripandet. Brevet är adresserat till en släkting till 32-åringen och innehåller en uppmaning att logga in och vara aktiv på chattkontona – någonting som skulle kunna få polisen att tro att någon annan stod bakom dem.

Mannen är tidigare dömd för sexualbrott. Han dömdes i augusti 2010 av Hovrätten över Skåne och Blekinge för våldtäkt mot barn till fängelse i två år och åtta månader.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du misstänker att ditt barn kommit i kontakt med mannen, eller någon liknande person på internet, bör du anmäla detta omgående till polisen.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson/Isak Bellman

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*