Toppchef vid Rikspolisstyrelsen döms för misshandel av “svårhanterlig” tonårsdotter

En av Sveriges högsta polischefer misshandlade sin 14-åriga “svårhanterliga” dotter med sparkar och slag inför ögonen på hennes kamrater. Polischefen kommer av allt att döma bli av med sitt arbete, varför påföljden blir villkorlig dom.

Polischefen tillhör toppskiktet inom svensk polis och är anställd vid Rikspolisstyrelsen. Han åtalades vid Uppsala tingsrätt för misshandel av sin dotter.

Dottern bor hos polischefen sedan hennes föräldrar skilt sig ett par år tidigare. Polischefen har själv vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp eftersom dottern har varit ”ett svårhanterligt barn”.

Misshandeln skedde i samband med att polischefen hamnade i gräl med dottern när hon hade kamrater hemma för att grilla. Mannen anklagade då flickan och hennes kamrater för att ha tagit en box vin som tillhörde honom. Bråk uppstod och enligt åtalet har mannen då bland annat knuffat dottern så att hon slagit huvudet i en altandörr, slagit henne mot huvudet och sparkat henne – inför både hennes kamrater och grannar.

Enligt polischefen själv var det dottern som ”som vanligt reagerade med stor ilska och kastade sig över honom” när hon blev tillrättavisad. Han medger att han tog ett ”hårt tag om hennes armar och drog in henne i lägenheten”. Eftersom hon spjärnade emot så kan hon enligt polischefen mycket väl ha fått de skador som framgår av ett läkarintyg. Åklagarens version har dock stöd av både det medicinska intyget och sju vittnen – dotterns kamrater och grannar som såg händelsen.

Polischefen dömdes för misshandel till villkorlig dom. Tingsrätten hade då vägt in att polischefen sannolikt kommer att bli av med sitt arbete till följd av domen. Han dömdes också att betala skadestånd på 11 000 kronor till dottern.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att mannen skulle dömas för ringa misshandel.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu konstaterar samma sak som tingsrätten – att dottern har varit ett svårhanterligt barn och att mannen vid upprepade tillfällen har vänt sig till de sociala myndigheterna för att få stöd i sin föräldraroll.

Enligt hovrätten finns det dock ingenting som tyder på att dottern skulle ha haft anledning att lämna osanna uppgifter om misshandeln. Precis som tingsrätten kommer hovrätten fram till att dotterns berättelse får stöd av vittnesuppgifter från hennes kompisar och grannar.

Även hovrätten anser därför att åtalet är styrkt och mannen döms därför till villkorlig dom för misshandel. Även skadeståndet fastställs.

Med tanke på polischefens goda ekonomi ska han också betala kostnaderna för både sin egen och dotterns advokat på sammanlagt 118 000 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att ett barn är svårhanterligt och föräldern har sökt stöd i sin föräldraroll av sociala myndigheter innebär inte att en förälder har rätt att använda fysiskt våld i tillrättavisande av barnet.

 

Foto: TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

vanja_100

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*