Som hyresrättsinnehavare kan du inte sätta vilken hyra som helst när du hyr ut i andra hand, hyran måste vara skälig enligt hyreslagens regler. Tar du ut för mycket i hyra riskerar du att bli återbetalningsskyldig. Svea hovrätt konstaterar nu att en man inte haft rätt att ta ut en andrahandshyra som var över 10 procent högre än hans förstahandshyra och förpliktar honom att återbetala över 16 000 kronor till hyresgästen.
En kvinna hyrde en lägenhet i Göteborg av en man från den 22 oktober 2013 till och med den 30 april 2014 för 6 970 kronor i månaden.
Lägenheten uthyrdes möblerad av mannen vars förstahandshyra uppgick till 3 950 kronor i månaden.
Då kvinnan ansåg att hyran mannen hade tagit ut varit oskäligt hög och därmed inte motsvarat hyreslagens regler ansökte hon senare hos Hyresnämnden i Göteborg om återbetalning av delar av den hyra hon betalat.
I hyresnämnden argumenterade mannen för att hyran hade varit skälig bland annat då lägenheten varit nyrenoverad och utrustad med nyinköpta möbler. Hyresnämnden ansåg dock att möbleringen i lägenheten som mest kunde motsvara ett hyrespåslag på 10 procent jämfört med mannens förstahandshyra. Detta innebär att mannen enbart haft rätt att ta ut 4 345 kronor i månadshyra. Med andra ord hade kvinnan betalat 2 625 kronor för mycket i månaden.
I och med detta konstaterade hyresnämnden att mannen var skyldig att återbetala 16 597 kronor inklusive ränta till kvinnan.
Fallet tog sig sedan upp till Svea hovrätt där hyresnämndens beslut fastslogs.
Vad innebär detta i praktiken
- Som innehavare av hyresrätt kan du inte obegränsat sätta en hur hög andrahandshyra som helst.
- Hur mycket du kan ta ut i ”extra hyra” för att du hyr ut lägenheten möblerad avgörs genom en bedömning i det specifika fallet. Hyresnämnden brukar dock ofta godta påslag på runt 10 procent.
Foto: Leif R Jansson/TT
Simon Mellin
simon.mellin@alltomjuridik.se