Tobakslagen ändras – nu omfattas e-cigaretter

Den 20 maj uppdateras tobakslagen. Då kommer även e-cigaretter, örtprodukter för rökning och andra preparat som inte nödvändigtvis innehåller tobak att omfattas av lagen.

Lagändringen är i grund och botten en implementering av EU:s tobaksproduktsdirektiv från 2014. Direktivet ska bland annat skärpa reglerna kring tobaksrelaterade produkter, såsom e-cigaretter och örtprodukter samt motverka tobaksanvändning bland ungdomar.

Den nya lagen har därmed ett bredare tillämpningsområde än den tidigare lagstiftningen, eftersom en rad nya preparat och produkter omfattas av lagen.

Bland annat införs följande skärpningar:

  • Ett förbud mot cigaretter och rulltobak med karakteristisk smak och förbud mot vissa tillsatser i tobaksprodukter.
  • Hälsovarningarna på cigarettpaket och andra tobaksförpackningar ska bli större och täcka 65 procent av paketets fram- och baksida.
  • Tillverkare och importörer av tobak åläggs en större rapporteringsskyldighet.
  • Halten nikotin, tjära eller kolmonoxid får inte anges på förpackningen.
  • Förpackningar eller märkningar på tobaksvaror ska inte få likna kosmetiska produkter eller livsmedel.
  • Märkningen ska inte heller få antyda att produkten har hälsofördelar eller hänvisa till viss smak, doft eller tillsatser. Detta gäller dock inte för snus.
  • Kravet på innehållsdeklaration på förpackningen tas bort.
  • En styckförpackning med cigaretter ska innehålla minst 20 cigaretter och att en styckförpackning med rulltobak ska innehålla tobak som väger minst 30 gram. Det är förbjudet att tillhandahålla konsumenter dessa produkter i mindre mängd.
  • Nya tobaksvaror som ska tillverkas eller importeras måste anmälas till Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten måste också underrättas om tobaksvarans innehåll, hälsoeffekter och dylikt.

 

Foto: Erik Nylander/TT

 

Nils1.3

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*